17.04.2014
Conferinta ”Internationalizare prin inovare in politici de cercetare si invatamant superior”

Manifestand o constanta preocupare pentru dezvoltarea strategica a invatamantului superior, cercetarii, dezvoltarii si inovarii din Romania, UEFISCDI organizeaza, in acelasi cadru al dezbaterilor cu actori relevanti in procesele de formulare a strategiilor si politicilor publice din educatie, cercetare si inovare, Conferinta ”Internationalizare prin inovare in politici de cercetare si invatamant superior”.

Conferinta va avea loc la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Amfiteatul AN010 in data de 14 mai 2014 intre orele 9:00-15:00. Reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale, ai ARACIS, ANPCDEFP, ACBS, experti nationali si internationali, reprezentanti ai universitatilor din Romania, ai institutiilor de cerecetare publice si private, ai mediului de afaceri si ai societatii civile vor discuta despre initiative in domeniul dezvoltarii sistemului public de cercetare, infrastructurilor de cercetare, capacitatii de „horizon scanning”, bigdata si analitics. Discutiile se vor axa, in egala masura, asupra politicilor publice din invatamantul superior, cu accent pe echitate, internationalizare si management universitar, precum si pe imbunatatirea colectarii datelor in invatamantul superior.

Evenimentul va oferi o perspectiva sistemica asupra proiectelor aflate in implementare si va constitui cadrul lansarii a patru noi proiecte din fonduri structurale, PODCA si POSDRU.

Detaliile referitoare la conferinta vor fi disponibile incepand cu data de 5 mai 2014 pe site-ul www.uefiscdi.gov.ro

Contact:pr@uefiscdi.ro

Competitia FameLab Romania 2014

Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii sustine, in calitate de partener, cea de-a VII-a editie FameLab Romania.

FameLab International este o competitie incitanta, organizata de British Council, care umareste sa descopere tinerele talente in comunicarea stiintei.

Competitia se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani care studiaza sau lucreaza in domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii. Toti concurentii trebuie sa aiba un nivel intermediar de limba engleza. Finalistul FameLab Romania va participa la finala internationala cu o prezentare in limba engleza. Nu pot concura profesionistii in domeniul comunicarii stiintei sau cei care au concurat in finalele anterioare FameLab Romania.

Criteriile de selectie si formularul de inscriere sunt disponibile la: http://www.britishcouncil.ro/programe/educatie/famelab

Calendarul preselectiilor regionale poate fi accesat aici

Contact: famelab@britishcouncil.ro

Evenimente ERASysAPP - ERA-NET for Systems Biology Applications

In cadrul proiectului ERA-NET for Systems Biology Applications ERASysAPP vor fi organizate, in anul 2014, ateliere de lucru si cursuri de instruire potrivit calendarului:

  • 14-15 mai 2014, Berlin, Germania
  • Atelier de Lucru ERASysAPP pentru reprezentantii centrelor de cercetare si Atelierul de Lucru ERASysAPP pentru mediul academic-industrie. Inscrierile se fac la: https://www.erasysapp.eu/index.php?index=74

  • 6-10 octombrie 2014, Larnaca, Cypru
  • Cursul de instruire Stoichiometric and Kinetic Modeling of Biochemical Networks.Studenti si cercetatori sunt invitati sa se familiarizeze cu principiile de modelare ale retelelor biochimice si aplicatiile lor potentiale. Programul preliminar, detalii organizatorice sunt disponibile la http://www.erasysapp.eu/index.php?index=81

    Proiectul ERASysAPP este o initiativa la nivel european care are scopul de a coordona si de a spori oportunitatile de cercetare din domeniul Sistemelor Biologice. Un total de 16 parteneri, printre care se numara si UEFISCDI, coopereaza in acest proiect de tip ERA-NET, finantat in cadrul Programului Cadru 7 pentru Cercetare si Dezvoltare Tehnologica (FP7) al Uniunii Europene.


    Persoana de contact UEFISCDI:
    Simona Stoian: Telefon: 021.302.38.93
    Email: simona.stoian@uefiscdi.ro

    ERA.Net RUS Plus – Eveniment de brokerage

    Aplicantii interesati sa depuna proiecte in cadrul apelului comun Inovare ,lansat in proiectul ERA.Net RUS Plus, sunt invitati sa participe la evenimentul de brokerage organizat in Tel Aviv, pe data de 14 mai 2014.

    Evenimentului este organizat in vederea facilitarii intalnirilor si discutiilor intre potentiali parteneri si crearea de parteneriate.

    Obiectivul principal al ERA.Net RUS Plus este acela de a dezvolta si promova colaborarea dintre membrii Uniunii Europene, Tarile Asociate si Rusia urmarind unificarea programelor de cercetare in cadrul liniilor de finantare la nivel national. ERA.Net RUS Plus isi propune sa dezvolte instrumentele necesare pentru activitati de finantare comune furnizand astfel un cadrul stabil pentru o abordare directa, unitara intre Rusia si UE MS/AC realizabila in viitorul apropiat.

    Mai multe informatii despre brokerage disponibile: aici


    Persoana de contact UEFISCDI:
    Marius Mitroi: Telefon: 021.302.38.59
    Email: marius.mitroi@uefiscdi.ro

    Proiectul KT Force la final

    Proiectul KT FORCE este finantat prin programul INTERREG IV C, Capitalization Programme,in cadrul celei de a IV a sesiuni de propunere de proiecte si co-finantat prin FEDER.

    Prin acest proiect se urmareste imbunatatirea politicilor de inovare si sprijinirea transferului tehnologic ( cercetare-industrie) luand in considerare experienta si nivelul de operare al oficiilor de transfer tehnologic din cadrul institutelor de cercetare si al universitatilor din tarile partenere.

    In cadrul proiectului a fost realizat un document de analiza a practicilor si politicilor din tarile partenere privind: licentierea tehnologiilor, crearea de start-up-uri si parteneriatul dintre universitati si industrie.

    Conferinta finala a proiectului va fi organizata in data de 28 mai 2014, la Porto, Portugalia.

    Site proiect: http://www.ktforce.eu/about


    Persoana de contact UEFISCDI:
    Domnica Cotet: Telefon: 021.302.38.80
    Email: domnica.cotet@uefiscdi.ro

    Proiect SEETechnology

    In cadrul proiectului SEETechnology pentru promovarea pe piata a produselor realizate de catre IMM-uri prin asimilarea rezultatelor cercetarii au fost inregistrate o serie de rezultate notabile care pot fi consultate aici

    SEETechnology isi propune sa imbunatateasca si dezvolte serviciile de asistenta pentru IMM-urile innovative, servicii oferite de centrele universitare pentru asistenta IMM-urilor si de catre parcurile stiintifice in vederea facilitarii adoptarii ideilor de cercetare si a produselor printr-un acces mai bun la cunoastere, la resurse si la piete, atat la nivel national cat si la nivel transnational


    Persoana de contact UEFISCDI:
    Catalin Molagic: Telefon: 021.308.05.87
    Email: catalin.molagic@uefiscdi.ro

    Seminar "Cum sa scrii o propunere competitiva pentru HORIZON 2020”

    Asociatia Managerilor si Administratorilor de Cercetare din Romania (RARMA) organizeaza Seminarul cu tema Cum sa scrii o propunere competitiva pentru Programul HORIZON 2020.

    Cursurile sunt oferite de firma Hyperion Ltd din Irlanda, Trainer Dr. Sean McCarthy. Sean a fost implicat in peste 150 de propuneri de cercetare in cadrul programelor-cadru si a participat la peste 60 de proiecte-cadru. In 16 dintre aceste proiecte a ocupat pozitia de coordonator. In prezent se focuseaza pe proiectarea si furnizarea de cursuri pentru organizatiile care participa in programele de cercetare . Din 1998 si pana in prezent a sustinut cursuri in 29 de tari unde a fost asistat de peste 38.000 de participanti.

    Scopul seminarului consta in pregatirea cercetatorilor, managerilor de cercetare si alte persoane interesate din ONG-uri, in vederea elaborarii de propuneri profesionale si competitive pentru Programul European de Cercetare, HORIZON 2020.

    Seminarul este structurat astfel incat prezinta relevanta Programului European de Cercetare HORIZON 2020 pentru politicile UE, cele mai frecvente problemele intalnite in elaborarea propunerilor de proiecte precum si criteriile de succes ale acestora. De asemnea, furnizeaza sfaturi despre cum se culeg informatiile, cum se selecteaza partenerii strategici si despre cum se poate evita suprapunerea in scrierea propunerilor de proiecte. Ultima parte a seminarului prezinta o strategie pentru elaborarea propunerilor de proiecte.

    Locatie: Biblioteca Universitatii Politehnica din Bucuresti, Sala 2.1, etaj 2, Splaiul Independentei 313 Corp A Bucuresti

    Detaliile privind seminarul si inregistrarea pot fi accesate la www.rarma.ro

    Laborator de traditii