10.02.2014
Rezultatele procesului de verificare a eligibilitatii - competitie 2013
Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 - Programul "Research within priority sectors"

Procesul de verificare a eligibilitatii pentru competitia 2013 organizata in cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, Programul "Research within priority sectors" s-a incheiat.

Rezultatele procesului de verificare a eligibilitatii sunt disponibile la :
http://uefiscdi.gov.ro/articole/3557/Proces-de-evaluare--Competitie-2013.html

Contestatiile referitoare la rezultatele procesului de verificare a eligibilitatii se pot transmite prin e-mail la adresa eeagrants@uefiscdi.ro, prin fax la nr.021/311.59.92 sau la sediul UEFISCDI (str. Mendeleev, nr.21-25, sector 1, etajul 3, camera 321), pana in data de 13 februarie 2014.


Persoana de contact UEFISCDI:
Monica Cruceru
Email: monica.cruceru@uefiscdi.ro

Bursa Tanarului Cercetator - modificare Pachet informatii si prelungire termen depunere cereri

Pachetul de informatii asociat subprogramului "Bursa Tanarului Cercetator", Program Resurse Umane, a fost modificat conform Ordinului Ministrului Educatiei Nationale nr. 35/31.01.2014.

Noul termen limita pentru depunerea cererilor de finantare este 17.02.2014. Evaluarea se face in perioada 18.02 - 04.03.2014, cu anuntarea rezultatelor in data de 08.03.2014.

Pachetul de informatii poate fi accesat la: http://uefiscdi.gov.ro/articole/3480/Bursa-Tanarului-Cercetator.html


Persoana de contact UEFISCDI:
Gabriela Chiric
Email: gabriela.chiric@uefiscdi.ro
Telefon: 021.30 80 563

Apel 5 - ERA-IB-2

A fost lansat cel de-al cincilea apel transnational de proiecte de cercetare in domeniul Biotehnologiilor Industriale: "Biotehnologii industriale pentru Europa: o abordare integrata". Scopul principal al apelului este de a genera atat activitati europene comune de cercetare si dezvoltare cat si de a stimula cooperarea intre cercetatori si cadre universitare specializate in biotehniologii industriale (IB) care sa lucreze impreuna in cadrul unor proiecte transnationale de cercetare.

Tematicile apelului sunt:

PROCESE

  • conversia subproduselor industriale si a biomasei in produse cu valoare adaugata;
  • sisteme originale de procese noi, durabile (bio-catalizatori, cum ar fi enzime, micro-organisme si sisteme de biosinteza acelulare);
  • compusi noi din sistemele biologice existente dar insuficient studiate, pentru a intelege caile lor metabolice;
  • modelarea si optimizarea operatiunilor unitatilor biologice / modelare pentru imbunatatirea bio-proceselor celulare;
  • dezvoltarea, intensificarea si/sau integrarea proceselor in procese industriale existente (in aval si amonte, proiectare proces, scalabilitate).

PRODUSE / PIETE

  • dezvoltarea de noi materiale functionale/proprietati din resurse regenerabile;
  • dezvoltarea de platforme chimice, inclusiv bio-monomeri, oligomeri si polimeri;
  • biomateriale, produse farmaceutice, ingrediente functionale pentru produse alimentare/furaje*

BIO-PRODUSE FUNCTIONALE: DE LA FUNCTIE LA PROCES

  • Bio-produse functionale si designul bio-proceselor

Pachetul de informatii este disponibil la:
http://uefiscdi.gov.ro/articole/3619/Apel-5--ERA-IB-2.html

Termenul limita de depunere a pre-propunerilor de proiecte este 31 martie 2014 iar cel pentru depunere a propunerilor de proiecte este 30 iunie 2014.


Persoana de contact UEFISCDI:
Adrian Asanica
Email: adrian.asanica@uefiscdi.ro

Apel 2 - SUSFOOD 2014

SUSFOOD ("SUStainable FOOD production and consumption") este un proiect ERA-NET sub umbrela Programului Cadru 7 al Comisiei Europene ce are ca obiectiv cresterea si intensificarea colaborarilor si coordonarii intre activitatile de cercetare nationale in domeniul productiei si consumului sustenabil de alimente. Recent a fost lansat cel de-al doilea apel pentru proiecte de cercetare transnationale ERA-NET SUSFOOD.

https://www.susfood-era.net/

Tematicile apelului sunt:

  • inovatia in tehnologiile de procesare a produselor alimentare
  • reproiectarea strategiilor cu privire la inputuri, deseuri si produse colaterale pentru cresterea eficientei resurselor si oferirea de valoare adaugata pentru fabricarea, prelucrarea produselor alimentare
  • cercetari interdisciplinare cu privire la produse alimentare sustenabile si inovative incluzand intelegerea si optimizarea calitatii materiei prime, prelucrarea eficienta si utilizarea de noi materii prime pentru produse alimentare

Apelul este prezentat detaliat la:
http://uefiscdi.gov.ro/articole/3620/Apel-2--SUSFOOD-2014.html

Termenul limita pentru depunerea pre-propunerilor de proiecte este 1 aprilie 2014.


Persoana de contact UEFISCDI:
Luciana Bratu
Email: luciana.bratu@uefiscdi.ro
Tel: +4021 30 71 935

Apel Neuron II 2014

In cadrul proiectelor NEURON I si II, sase apeluri transnationale comune au fost lansate pe diferite teme in perioada 2008-2013. Cel de-al saptelea apel transnational (JTC-6) este acum lansat in domeniul neuroinflamatiilor - "European Research Projects on Neuroinflammation".

Tematicile apelului sunt:

  • cercetare fundamentala privind patologia neuroinflamatiilor si/sau etiologia bolilor neuronale;
  • cercetare in vederea descoperirii de noi strategii pentru diagnosticare, terapie si proceduri de reabilitare pentru boli in care neuroinflamatiile reprezinta o parte importanta a patologiei.

Componentele individuale ale aplicatiilor comune trebuie sa fie complementare si sa contina idei ambitioase care sa raspunda temelor principale sau care sa conduca la un pas mai departe in intelegerea domeniului de cercetare.

Modalitatile de aplicare se pot accesa la:
http://uefiscdi.gov.ro/articole/3485/Apel-Neuron-II-2014.html

Termenul limita pentru depunerea pre-propunerilor de proiecte este 10 martie 2014.


Persoana de contact UEFISCDI:
Simona Cristina Stoian
Email: simona.stoian@uefiscdi.ro
Tel: +4 021 30 23 893

Procesul Bologna: de la angajamente la implementare

UEFISCDI organizeaza, in cadrul proiectului strategic Politici publice fundamentate in Invatamantul Superior: o premisa necesara pentru dezvoltarea Romaniei, o conferinta nationala care va reuni reprezentanti ai institutiilor, consiliilor si structurilor nationale cu atributii in domeniu (MEN, ARACIS, CNFIS, ANPCDEFP, MAE, ISE, ACBS, CNRED etc.), experti care au reprezentat Romania in Bologna Follow-up Group (BFUG), membrii ai Secretariatului Procesului Bologna si experti din domeniul invatamantului superior. Evenimentul va avea loc in data de 14 februarie 2014, la Hotel Ibis Palatul Parlamentului, si va prilejui dezbaterea concluziilor rezultate in urma studiului intitulat Angajamentele Romaniei in Spatiul European al Invatamantului Superior (EHEA) si evaluarea implementarii lor la nivel national.

Temele ce vor fi abordate in cadrul conferintei vizeaza modul in care Romania a pus in aplicare angajamentele luate in cadrul Procesului Bologna, printre care dimensiunea sociala a educatiei, asigurarea calitatii, invatamant centrat pe student, calificari si recunoasterea studiilor, internationalizare, mobilitate etc. Nu in ultimul rand, se vor aduce in discutie si recomandarile de politici pe care expertii implicati in proiect le-au facut, in urma constatarilor din cadrul studiului.

Despre analiza Angajamentele Romaniei in Spatiul European al Invatamantului Superior (EHEA) si evaluarea implementarii lor la nivel national

O echipa de experti nationali si internationali a elaborat analiza intitulata Angajamentele Romaniei in Spatiul European al Invatamantului Superior (EHEA) si evaluarea implementarii lor la nivel national, avand ca punct de plecare comunicatele ministeriale si angajamentele pe care tara noastra si le-a asumat, in cadrul Procesului Bologna. Totodata, a fost parcursa bibliografia legislativa cu privire la invatamantul superior romanesc, documentele de politici publice emise de-a lungul timpului, de la momentul semnarii, in 1999, a Declaratiei de la Bologna, precum si date care ofera o perspectiva ampla asupra contextului national. Elaborarea analizei a inclus, in egala masura, dezbateri cu expertii cooptati in cadrul activitatii.

Documentul este structurat pe 11 capitole ample, fiecare dintre acestea corespunzand liniilor de politici agreate in cadrul Procesului Bologna: Dimensiunea sociala a educatiei; Invatarea pe tot parcursul vietii; Recunoasterea educatiei anterioare; Internationalizarea educatiei; Mobilitatea; Asigurarea calitatii; Invatarea si predarea centrate pe student si promovarea misiunii de predare si invatare; Instrumente multidimensionale de transparenta; Recunoasterea studiilor; Angajabilitatea studentilor; Cadrul calificarilor si sistemul de trei cicluri (licenta, masterat, doctorat).

Analiza Angajamentele Romaniei in Spatiul European al Invatamantului Superior (EHEA) si evaluarea implementarii lor la nivel national poate fi consultata pe website-ul proiectului Politici publice fundamentate in Invatamantul Superior: o premisa necesara pentru dezvoltarea Romaniei, accesand : http://www.politici-edu.ro/?p=1497


Persoana de contact :
Delia Gologan
Email: delia.gologan@uefiscdi.ro
Telefon: 021 30 71 992

Programul de burse nationale "Pentru femeile din stiinta"

CNR UNESCO si L’Oreal Romania au lansat Programul de Burse nationale "Pentru femeile din stiinta" prin care se ofera doua burse pentru tinere cercetatoare din aria stiintelor vietii si aria stiintelor fizicii.

Programul se adreseaza cercetatoarelor din Romania cu varsta de maxim 35 de ani, doctorande sau au obtinut titlul de doctor si urmeaza un program de pregatire post-universitara in cadrul unei institutii acreditate de invatamant superior din tara. Valoarea unei burse este de 42.000 lei, iar fiecare bursa va constitui sursa de finantare a unui proiect de cercetare derulat timp de zece luni, in cadrul unei institutii de cercetare din Romania.

Persoanele care doresc sa participe la Program vor trebui sa trimita catre CNR UNESCO , in str. Anton Cehov, nr.8, Bucuresti, cel tarziu pana la data de 31 Martie 2014 (data postei de expediere), un dosar de aplicare care sa cuprinda informatiile si documentele mentionate in regulamentul afisat la urmatoarea adresa : www.cnr-unesco.ro/ro/burse.php

TechNet International & NATO C4ISR Industry Conference 2014
"From Assets to Services - Capability Delivery in the 21st Century"

In perioada 25-27 martie va avea loc, in Bucuresti, conferinta TechNet International & NATO C4ISR Industry Conference 2014 - "From Assets to Services - Capability Delivery in the 21st Century".

Evenimentul este organizat cu ocazia aniversarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO.

Programul conferintei, evenimentele asociate sunt prezentate detaliat la:
http://www.afcea.org/europe/events/tni/14/foreword.asp