17.07.2014
UEFISCDI organizeaza a doua editie a Conferintei internationale
"Future of Higher Education – Bologna Process Researchers’ Conference"

Pentru a face auzita vocea cercetatorilor la cel mai inalt nivel al politicilor din Spatiul European al Invatamantului Superior (EHEA), precum si la nivel international, Romania – prin intermediul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) si al Ministerului Educatiei Nationale (MEN) – a organizat prima editie a Conferintei Cercetatorilor Spatiului European al Invatamantului Superior, in perioada 17 – 19 octombrie 2011, reunind peste 200 de cercetatori din 30 de tari. Aceasta conferinta a fost considerata ca fiind un prim dialog intre cercetatori si reprezentanti ai decidentilor nationali pe tema politicilor in invatamantul superior, iar rezultatele au fost publicate de catre editura Springer in doua volume de articole de cercetare privind Procesul Bologna si reformele nationale (Europen Higher Education at the Crossroads – Between the Bologna Process and National Reforms).

In lumina rezultatelor pozitive ale acestei initiative si a aprecierilor primite, UEFISCDI, in colaborare cu MEN, organizeaza cea de a doua editie a Conferintei Cercetatorilor EHEA, in perioada 24 – 26 noiembrie 2014, la Bucuresti. Conferinta va aborda tematici de interes general pentru invatamantul superior de la nivel international, cum ar fi: legatura dintre cercetare, invatamant superior si inovare, internationalizarea, echitatea, guvernanta si finantarea, asigurarea calitatii, excelenta si diversificarea misiunii universitatilor, invatamantul centrat pe student si viitorul invatamantului superior.

Mesajul cercetatorilor catre factorii decidenti implicati in elaborarea politicilor publice va fi transmis plenului Conferintei Ministeriale a EHEA, care va avea loc in luna mai 2015, in Yerevan. O noua serie de volume de cercetare va fi publicata de catre o editura de renume international in urma conferintei, incluzand articolele cele mai valoroase.

Termenul limita pentru depunerea rezumatelor lucrarilor este 27 iulie 2014

Detalii privind conferinta sunt disponibile la: http://fohe-bprc.forhe.ro/


Persoana de contact UEFISCDI:
Ligia Deca
Email: ligia.deca@uefiscdi.ro

UEFISCDI demareaza un amplu proces de consultare pentru realizarea unei propuneri de strategii privind internationalizarea invatamantului superior romanesc

In cadrul proiectului strategic Internationalizare, echitate si management universitar pentru un invatamant superior de calitate - IEMU, finantat prin programul POSDRU, UEFISCDI va organiza un amplu proces de consultare al expertilor nationali si internationali, precum si al principalilor actori in domeniu, in vederea realizarii unei propuneri de strategie nationala privind internationalizarea educatiei. De asemenea, proiectul va oferi asistenta catre 20 universitati in vederea elaborarii propriilor strategii cu privire la internationalizarea educatiei.

In perioada 4-6 septembrie 2014 , va avea loc la Bucuresti prima intalnire a tuturor expertilor implicati in acest proces, precum si a reprezentantilor universitatilor ce urmeaza sa isi dezvolte strategii de internationalizare in cadrul proiectului. In cadrul acestei intalniri, va fi definitivat un plan de lucru pentru realizarea obiectivelor sus-amintite pana in luna septembrie 2015.

In aceasta initiativa, UEFISCDI are ca parteneri International Association of Universities (IAU), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID).

Persoane de contact UEFISCDI:
Ligia Deca
Email: iemu@uefiscdi.ro

Atelierul de lucru "Systems Biology Data Management Foundry: A meeting for practitioners "

ERASysAPP - ERA-NET for Systems Biology Applications este o initiativa la nivel european care are scopul de a coordona si de a spori oportunitatile de cercetare din domeniul Sistemelor Biologice. Un total de 16 parteneri, printre care si UEFISCDI, coopereaza in acest proiect de tip ERA-NET, finantat in cadrul Programului Cadru 7 pentru Cercetare si Dezvoltare Tehnologica (FP7) al Uniunii Europene.

In cadrul acestui proiect, in perioada 6-7 octombrie 2014, in Germania, la Heidelberg, va fi organizat atelierul de lucru Systems Biology Data Management Foundry: A meeting for practitioners. Evenimentul se adreseaza dezvoltatorilor de software din domeniul gestionarii datelor in biologie.

Locurile sunt limitate la maxim 25 de participanti. Termenul limita pentru transmiterea aplicatiei catre organizatori este 05.09.2014, iar termenul limita pana la care organizatorii vor transmite aplicantilor notificarile de acceptare este 12.09.2014.

Informatii detaliate gasiti aici

Contact:
Email: wolfgang.mueller@h-its.org

Valorificarea resurselor intangibile – in cadrul proiectului EVLIA

UEFISCDI implementeaza in perioada 2012-2014 proiectul EVLIA prin Programul de Cooperare Transnationala a Sud-Estului Europei.EVLIA dezvolta o metodologie de evaluare a resurselor de proprietate intelectuala si intangibile . Aceasta metodologie elaborata in cadrul proiectului EVLIA faciliteaza accesul IMM-ului pe piata financiara printr-o abordare in trei pasi:

Pas 1: Vizualizarea resurselor intangibile printr-o analiza preliminara a acestora;
Pas 2: Valorificarea resurselor intangibile si elaborarea planului de afaceri;
Pas 3: Evaluarea resurselor intangibile.

Metodologia de evaluare este prezentata in detaliu aici

Contact:
Email: marius.mitroi@uefiscdi.ro

Fundatia pentru o societate deschisa a lansat competitia
"Serendino - Unde dai si unde crapa!"

Daca ai o idee care poate sa-i ajute pe cei care au nevoie de ajutor, inscrie-te in competitie pe www.serendino.ro pana pe 18 august 2014, scrie cateva cuvinte despre ideea ta si incerca sa-i dai viata intr-un clip scurt. In urma jurizarii se vor acorda 15 premii pentru cele mai inovatoare idei, in valoare totala de 16.000 de dolari USA, si finantari pentru punerea in practica a ideilor valoroase.

Contact:
Email: gabriel.petrescu@fundatia.ro

Un nou partener in cadrul consortiul proiectului EraNet - Rus Plus

Consortiul proiectului EraNet- Rus Plus a admis un nou partener care si-a exprimat dorinta de a participa in proiect ca agentie de finantare: Research Foundation-Flanders, (FWO) Belgia. Fundatia flamanda va aduce o finantare in valoare de 800.000 euro (4 proiecte X 200.000 euro).

Contact:
Email: domnica.cotet@uefiscdi.ro