23.02.2015
Sesiuni de formare a abilitatilor de planificare strategica

Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii și Inovarii organizeaza, impreuna cu Catedra UNESCO pentru Politici in Stiinta si Inovare – SNSPA, o serie de sesiuni de formare ce vizeaza dezvoltarea de abilitati de planificare strategica si studii prospective. Evenimentele au loc in cadrul proiectului intitulat "Cresterea capacitații administrative a sistemului public de cercetare, dezvoltare și inovare din Romania, pentru a raspunde pe termen scurt, mediu si lung nevoilor strategice de dezvoltare economico-sociala a Romaniei".

Cele trei training-uri se desfasoara in zilele de 2, 3 si 4 martie 2015 si se adreseaza, consecutiv, reprezentantilor administratiei publice centrale, ai sistemului de cercetare- inovare si ai societatii civile.

Atelierele de lucru vor fi sustinute de Prof. Peter Bishop, expert international in planificare strategica, profesor la Universitatea din Houston si coordonator al programului de Studii Prospective de la aceeasi universitate. Acestea sunt structurate pe cateva teme majore, printre care identificarea proceselor necesare comercializarii tehnologiei si dezvoltarea unei viziuni relevante in vederea derularii procesului de planificare strategica. Nu in ultimul rand, se urmareste formarea de abilitati de scanare a orizontului, ca proces de identificare a factorilor schimbarii, precum si cele de dezvoltare de scenarii relevante pentru realizarea de politici publice.

Mai multe detalii puteti afla consultand site-ul proiectului: www.incd2020.ro

Persoana de contact UEFISCDI:
Alexandra Roman
Telefon: 021 307 19 78; Email: alexandra.roman@uefiscdi.ro

Sprijinirea eforturilor de internationalizare a invatamantului superior in universitatile romanesti

In cadrul proiectul "Internationalizare, echitate si management universitar pentru un invatamant superior de calitate (IEMU)" vor fi organizate ultimele intalniri de tipul "Strategic Planning Meeting" la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (23-25.02.2015), Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi (26-28.02.2015), Universitatea din Pitesti (23-25.02.2015) si Universitatea "Valahia" din Targoviste (26-28.02.2015).

Scopul intalnirilor este de a asista fiecare universitate in procesul de conturare a propriei strategii privind internationalizarea educatiei prin intermediul interactiunii dintre expertii implicati si membrii comunitatii academice (prorectori, reprezentanti ai Departamentului de Relatii Internationale, membri ai senatului universitatii, studenti internationali, cadre didactice).

In urma datelor colectate pe parcursul intalnirilor expertii elaboreaza un raport cu o serie de recomandari concrete pentru dezvoltarea planului strategic. Mai multe detalii despre intalnirile anterioare cu caracter similar ale proiectului pot fi accesate la: IEMU

Persoana de contact UEFISCDI:
Cezar Haj
Telefon: 021 307 19 77; Email: cezar.haj@uefiscdi.ro

Construirea viziunii privind internationalizarea invatamantului superior romanesc

Proiectul IEMU isi propune creionarea unei viziuni strategice pentru internationalizarea invatamantului superior din Romania, ca parte a unei strategii mai ample in acest domeniu.

Astfel, UEFISCDI va organiza o serie de trei ateliere de lucru interactive privind viziunea asupra internationalizarii invatamantului superior, care vor avea loc la Hotel Intercontinental, in datele de 11, 18 si 25 martie 2015, cu participarea unui numar de aproximativ 40 reprezentanti ai universitatilor, organizatiilor si institutiilor implicate in acest domeniu.

Persoana de contact UEFISCDI:
Cezar Haj
Telefon: 021 307 19 77; Email: cezar.haj@uefiscdi.ro

Programul de burse nationale UNESCO - L'Oréal "Pentru femeile din stiinta"

Sunt ultimele zile in care tinerele cercetatoare din aria Stiintelor Vietii si aria Stiintelor Fizice pot sa aplice pentru Programul de burse nationale UNESCO – L'Oréal "Pentru femeile din stiinta"

Programul se adreseaza cercetatoarelor din Romania cu varsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii acreditate de invatamant superior din tara.

Dosarele de aplicatie pot fi inscrise pana la data de 28 februarie 2014 si urmeaza a fi evaluate de un juriu format din reprezentanti ai Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO si ai L'Oréal Romania, precum si din cercetatori de renume din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare.

Regulamentul programului si formularul de inscriere se gasesc pe site-ul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, la adresa: http://www.cnr-unesco.ro/ro/stire.php?id=438

Contact:
Email: mnemtanu@ro.loreal.com

Apel COFASP 2015

S-a lansat cel de al doilea apel in cadrul proiectului "Cooperarea in pescuit, acvacultuta si procesarea fructelor de mare" (COFASP).

Consortiile interesate pot aplica in tematica: Optimizarea resurselor, cartografierea si reducerea amprentei ecologice, sustenabilitatea mediului in acvacultura, procesarea pestelui si a fructelor de mare si interactiunea cu alte ramuri de productie, in cadrul a trei domenii sectoriale de cercetare precum si a unui domeniu trans-sectorial.

Propunerile trebuie sa fie structurate in jurul uneia sau mai multor sub-teme de cercetare:

  • pescuit
  • acvacultura
  • productia fructelor de mare
  • trans-sectorial
  • Pre-inregistrarea este obligatorie si trebuie finalizata pana la data de 15 aprilie 2015 ora 13.00 CET.

    Intreaga propunere trebuie depusa pana pe data de 17 inie 2015 ora 13:00 CET

    Detalii se gasesc la: Apel COFASP 2015

    Persoana de contact UEFISCDI:
    Domnica Cotet
    Telefon: 021 302 38 80; Email: domnica.cotet@uefiscdi.ro

    Apel in pregatire WaterWorks ERA-NET Cofund

    In cadrul JPI Water - WaterWorks2014 ERA-NET Cofund, in data de 02.03.2015, va fi lansat apelul pentru proiecte europene comune de cercetare in domeniul apelor "Research and Innovation Developing Technological Solutions and Services for Water Systems".

    Scopul apelului este de a sustine proiecte de cercetare care vizeaza dezvoltarea de noi concepte, evaluarea riscurilor, atingerea eficientei costurilor si imbunatatirea calitatii vietii, contribuind astfel la abordarea provocarilor europene din domeniul apelor.

    Depunerea propunerilor de proiecte se va face in doua etape. Termenul limita pentru depunerea pre-propunerilor de proiecte este 4 mai 2015, iar termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 14 septembrie 2015.

    Apelul este prezentat in detaliu la: WaterWorks 2014 ERA-NET Cofund

    Persoana de contact UEFISCDI:
    Simona Stoian
    Telefon: 021 302 38 93; Email: simona.stoian@uefiscdi.ro

    Apel M-ERA.NET 2015

    A fost deschis apelul pentru proiecte de cercetare transnationale de colaborare in domeniul stiintei si ingineriei materialelor, in cadrul proiectului international M-ERA.NET.

    M-ERA.NET este o retea europeana de organizatii de finantare publice si programe de finantare din domeniul stiintei si ingineriei materialelor, creata pentru beneficiul industriei europene si al societatii.

    Depunerea propunerilor de proiecte se va face in doua etape. Data limita pentru depunerea pre-propunerilor este de 9 iunie 2015 (12.00, pranz, ora Bruxelles).

    Apelul este prezentat in detaliu la: M-ERA.NET 2015

    Persoana de contact UEFISCDI:
    Andreea Dimitriu
    Telefon: 021 302 38 52; Email: andreea.dimitriu@uefiscdi.ro

    Apel ERA-Net Smart Grids Plus

    In cadrul initiativei ERA-Net Smart Grids Plus s-a lansat apelul pentru propuneri de proiecte transnationale la nivel european pentru retele inteligente (smart grids). Consortiile de cercetare europene sunt invitate sa aplice cu schite de propuneri de proiecte (project outline) pana la data de 8 aprilie 2015, 14:00 CET.

    Aceasta initiativa va oferi, pe langa finantarea pentru proiecte, follow-up avansat si inovativ, monitorizare si activitati de transfer, contribuind astfel la crearea unei comunitati de cunoastere - ERA-Net Smart Grids Plus Knowledge Community - care sa ajute la dezvoltarea capacitatii de scalabilitate si replicare la nivel european a retelelor inteligente (smart grids).

    Pentru informatii despre depunere si detalii despre apel, accesati ERA-Net Smart Grids Plus

    Persoana de contact UEFISCDI:
    Elena Simion
    Telefon: 021 307 19 59; Email: elena.simion@uefiscdi.ro

    APELURI ERA-NET DESCHISE
    Puteti sa ne urmariti si pe Facebook: www.facebook.com/uefiscdi