KOREA-EUREKA Day 2012, Ziua cooperarii Coreea de Sud – Eureka

Pe 21 Martie 2012, Ministerul coreean al economiei bazate pe cunoastere (MKE) si Presedintia ungara EUREKA vor organiza in Bruxelles / Radisson Blu Hotel / Belgia, o zi a cooperarii intre Coreea de Sud si Eureka, KOREA-EUREKA Day 2012.

Sub tema “Sa aducem impreuna inovarea coreeana si europeana”, acest eveniment de inalta clasa doreste sa propuna o platforma unde experti in tehnologie si inovare din Europa si Coreea pot partaja concepte pentru generarea de noi propuneri de proiecte si pot stabili noi conexiuni.

Evenimentul va beneficia de participarea unor reprezentanti ministeriali din Coreea si tarile europene, Comisia Europeana, membri ai retelei EUREKA de agentii nationale de finantare a inovarii (printre care se numara si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii – UEFISCDI), precum si conducatori de mari companii si institute de cercetare europene si coreene.

Potrivit agendei evenimentului Eureka va avea un rol important in dezvoltarea acestei cooperari internationale, fiind responsabila de crearea spatiului propice de discutii pentru sesiuni de brokeraj, care vor ajuta companiile interesate in identificarea potentialilor parteneri de consortii.

Agenda KOREA-EUREKA Day este disponibila la:
http://www.eurekaday.kr/newsletter/e_newsletter.html

Informatii suplimentare disponibile la:
http://www.eurekaday.kr/eureka/eureka_04.asp

Persoana de contact:
Ovidiu ALUPEI
Telefon: 021 3023885; Email: ovidiu.alupei@uefiscdi.ro

Apel transnational JTIs 2012 – Initiative Tehnologice Comune

A fost aprobat pachetul de informatii pentru anul 2012 privind cofinantarea participarii Romaniei la activitatile Initiativelor Tehnologice Comune.

Scopul Initiativelor Tehnologice Comune (Joint Technology Initiatives - JTIs) este de a sprijini pe scara larga activitati multinationale de cercetare in domenii de interes major pentru competitivitatea industriala europeana. Initiativele tehnologice comune provin, in principal, din activitatea platformelor tehnologice europene. Platformele tehnologice europene reunesc o gama larga de parti interesate – si anume industria, inclusiv intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri), organizatii stiintifice, organizatii ale societatii civile si sectorul public – pentru definirea agendelor strategice de cercetare in domenii specifice.

Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii – UEFISCDI, in calitate de agentie de finantare partenera in acest apel transnational, asigura co-finantarea proiectelor acceptate la finantare in urma apelurilor europene de propuneri din cadrul Initiativelor Tehnologice Comune. Solicitarile de co-finantare se depun la sediul UEFISCDI in mod continuu.

Calendarul apelurilor deschise, pana in prezent, pentru Intreprinderile Comune, de catre Comisia Europeana in domeniul aeronautica si transport aerian Clean Sky - Aeronautics and Air Transport este :

  • Call 11: deschis
  • Call 12: 26 aprilie 2012
  • Call 13: 12 iulie 2012

  • Pachetul de informatii disponibil la:
    http://www.uefiscdi.gov.ro/Public/cat/652/JTIs.html

    Persoane de contact:
    Luciana BRATU
    Telefon: 021 3071935; E-mail: luciana.bratu@uefiscdi.ro

    Ioana FAGARASAN
    Telefon: 021 3023881; E-mail: ioana.fagarasan@uefiscdi.ro

    Adrian ASANICA
    E-mail: adrian.asanica@uefiscdi.ro

    Apel ERA-NET CrossTexNet 2012

    In cadrul proiectului ERA-NET CrossTexNet a fost lansat apelul transnational structurat pe urmatoarele domenii principale: noi materiale textile, inclusiv noi produse functionale, tehnologii textile inovatoare si masinarii si procesare inovativa a textilelor.

    Obiectivul principal al apelului este de a sustine proiecte transnationale de cercetare ce vizeaza crearea de materiale textile cu valoare adaugata in vederea satisfacerii necesitatilor pietei.

    Echipele de cercetare care aplica pentru finantare trebuie sa fie eligibile conform regulilor nationale de finantare ale tarilor din care fac parte. Pot participa echipe de cercetare din: IMM-uri, interprinderi mari, institute de cercetare, universitati, organizatii publice.
    Consortiul trebuie sa cuprinda cel putin doua IMM-uri din doua tari sau regiuni participante la apel. Echipe de cercetare din tari care nu participa la apelul comun sunt binevenite sa participe cu fonduri proprii.

    Proiectele vor fi finantate pe o perioada de maxim 3 ani.

    Data limita pentru depunerea propunerilor este de 12 Martie 2012, 16.00 (GMT+1:00)

    Lista tarilor participante la apel precum si informatii suplimentare sunt disponibile la:
    http://www.uefiscdi.gov.ro/articole/2781/Apel-ERA-NET-CrossTexNet-2012.html
    http://crosstexnet.eu/calls/

    Persoane de contact:
    Emilia VISILEANU
    Telefon: 021 3404928; E-mail: certex@ns.certex.ro

    Simona STOIAN
    Telefon: 021 3023893; E-mail: simona.stoian@uefiscdi.ro

    Apel ERA-NET NEURON 2012

    In cadrul ERA-NET NEURON, dupa lansarea a patru apeluri transnationale pentru propuneri de proiecte in perioada 2008- 2011, a fost lansat in anul 2012 cel de al 5-lea apel transnational:
    Metode si abordari inovative in intelegerea afectiunilor cerebrale.

    Obiectivul principal al apelului este de a sustine proiecte transnationale de cercetare ce vizeaza dezvoltarea de noi metode si abordari in intelegerea afectiunilor cerebrale.

    Echipele de cercetare care aplica pentru finantare trebuie sa fie eligibile conform regulilor nationale de finantare ale tarilor din care fac parte. Pot participa echipe de cercetare din : universitati, institute de cercetare, spitale, societati comerciale.
    Consortiul trebuie sa cuprinda minim 3 si maxim 5 parteneri eligibili din cel putin trei tari participante la apelul comun. Echipe de cercetare din tari care nu participa la apelul comun sunt binevenite sa participe cu fonduri proprii.

    Proiectele vor fi finantate pe o perioada de maxim 3 ani.

    Data limita pentru depunerea pre-propunerilor este de 9 martie 2012 .

    Lista tarilor participante la apel precum si informatii suplimentare sunt disponibile la:
    http://www.uefiscdi.gov.ro/articole/2780/Apel-ERA-NET-NEURON-2012.html
    http://www.neuron-eranet.eu/en/292.php

    Persoane de contact:
    Prof. univ. dr Leon ZAGREAN
    Telefon:0723584722, +4 021 3210880; E-mail: leon.zagrean@uefiscdi.ro

    Simona STOIAN
    Telefon: 021 3023893; E-mail: simona.stoian@uefiscdi.ro

    Programul de cooperare Romania-Elvetia, Fondul Tematic Burse de Cercetare

    In cadrul Programului de cooperare Romania – Elvetia, in data de 1 ianuarie 2012, a fost lansata o noua competitie pentru Fondul Tematic Burse de Cercetare. Programul vizeaza doctoranzii si postdoctoranzii din Romania care doresc sa dezvolte proiecte de cercetare sub indrumarea unui mentor din Romania si a unui mentor din Elvetia. Competitia se adreseaza doctoranzilor/postdoctoranzilor din toate domeniile de cercetare.

    Termenul limita pentru depunerea aplicatiilor este 1 aprilie 2012.

    Informatii suplimentare disponibile la:

    www.uefiscdi.gov.ro
    http://www.cncs-uefiscdi.ro/
    www.sciex.ch
    www.sciex.ro

    Persoana de contact:
    Monica Cruceru
    Telefon: 021 3080561; E-mail: monica.cruceru@uefiscdi.ro

    Cadrul de colaborare in cercetare stiintifica Romania – Franta

    In baza acordului incheiat intre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica – ANCS (Romania) si Agence Nationale de la Recherche - ANR (Franta), Consiliul National al Cercetarii Stiinfice - Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (CNCS-UEFISCDI) impreuna cu ANR au lansat in data de 15 decembrie 2011 cea de-a doua competitie dedicata proiectelor comune de cercetare. Competitia este deschisa pentru domeniile de cercetare: fizica, chimie si matematica.

    Termenul limita pentru depunerea aplicatiilor comune este 21 martie 2012.

    Informatii suplimentare disponibile la:

    www.uefiscdi.gov.ro
    http://www.cncs-uefiscdi.ro/

    Persoana de contact:
    Monica Cruceru
    Telefon: 021 3080561; E-mail: monica.cruceru@uefiscdi.ro

    UEFISCDI lanseaza proiectul “Asigurarea calitatii in invatamantul superior prin elaborarea si pilotarea metodologiilor de abilitare si auditare”

    In data de 16 martie 2012 UEFISCDI lanseaza un nou proiect strategic, finantat din Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - Asigurarea calitatii in invatamantul superior prin elaborarea si pilotarea metodologiilor de abilitare si auditare.

    Proiectul va asigura un sistem de invatamant superior de calitate si pregatirea unor instrumente sustenabile de evaluare a personalului didactic si de cercetare.

    Prin implementarea acestui proiect se doreste sprijinirea universitatilor publice si private, a institutelor de cercetare si a unui numar de aproximativ 650 de persoane din universitati si din agentiile MECTS. Astfel, grupul tinta vizeaza circa 500 de persoane din cei peste 700 de membri ai comisiilor CNATDCU, acesta fiind organismul consultativ la nivel national care, conform prevederilor Legii Educatiei Nationale (LEN) va implementa activitatile de evaluare a resursei umane si este responsabil de abilitarea personalului didactic. Alte 250 de persoane din structurile de conducere ale universitatilor, din comisiile de calitate si studenti vor fi implicate in diferite etape si activitati ale proiectului ca grup tinta.

    Prin participarea la elaborarea si discutarea metodologiilor de abilitare si audit, dar si prin pilotarea si studiile de caz grupul tinta va fi capabil sa continue si sa aplice ulterior aceste metodologii contribuid astfel la dezvoltarea sistemului de asigurare a calitatii in universitati si la implementarea prevederilor LEN nr.1/2011.

    Obiectivele proiectului sunt convergente cu obiectivele specifice ale DMI 1.2 de imbunatatire a managementului universitar si de crestere a capacitatii institutiilor de invatamant superior de a furniza calificari superioare pentru piata muncii si de asigurare a calitatii invatamantului prin dezvoltarea de metodologii si indicatori de referinta, precum si de dezvoltare a competentelor manageriale, inclusiv a competentelor de planificare strategica, a celor prospective sau de: marketing educational si comunicarea stiintei, autoevaluare institutionala si benchmarking international.

    Persoana de contact:
    Cristina Popa
    Telefon: 021 3071974; E-mail: cristina.popa@uefiscdi.ro