24.07.2013
Apel deschis M-ERA.NET 2013

A fost deschis al doilea apel pentru proiecte de cercetare transnationale de colaborare in domeniul stiintei si ingineriei materialelor, in cadrul proiectului international M-ERA.NET. La acest apel participa 34 de organizatii de finantare, reprezentand 27 tari europene alaturi de Rusia si Taiwan. Pot participa parteneri de tipul: companii (IMM-uri, intreprinderi mari), organizatii de cercetare (institute de cercetare, universitati, etc.), iar consortiul trebuie sa cuprinda cel putin trei institutii din doua tari participante la apel. Proiectele vor fi finantate pe o perioada de maximum 3 ani.

Depunerea aplicatiilor se realizeaza in 2 etape: pre-propunere si propunere finala.

Data limita pentru depunerea pre-propunerilor este de 30 octombrie 2013 (12.00, pranz, ora Bruxelles).

Informatii suplimentare privind acest apel sunt disponibile la:
http://uefiscdi.gov.ro/articole/3390/Apel-M-ERANET-2013.html


Persoana de contact UEFISCDI:
Andreea DIMITRIU
Email: andreea.dimitriu@uefiscdi.ro; Tel: +4021 30 23 852

Oportunitati de finantare pentru cercetare pe tema securitatii alimentare

FACCE - JPI, impreuna cu Forumul Belmont, a lansat apelul international privind securitatea alimentara si modificarea utilizarii terenurilor. Aceasta actiune de cercetare se axeaza pe doua cai, interactiunile dintre dinamica sistemelor de alimentatie si modificarea utilizarii terenurilor, inclusiv implicatiile schimbarii asupra biodiversitatii si a serviciilor ecosistemice.

In cadrul acestui apel au fost dezvoltate doua tipuri de proiecte:

Proiecte de tip 1: pentru promovarea organizarii de retele de cercetare care antreneaza in mod eficient grupurile relevante de stakeholderi (12-18 luni durata de derulare si pana la 300k€).

Proiecte de tip 2: care se bazeaza pe retelele existente si care sunt gata sa se angajeze in proiecte de anvergura (3 - 5 ani si de pana la 3M€).

O propunere de succes va implica echipe de cercetare din cel putin trei dintre tarile participante, incluzand cel putin o tara membra a Forumului Belmont, care nu este membra a FACCE-JPI. Romania finanteaza proiecte de tip 1, cu o suma de maxim 300.000 €.

Apelul este deschis in perioada 17 Iulie - 30 septembrie 2013.

Detalii sunt disponibile la: http://uefiscdi.gov.ro/articole/3388/Belmont-Forum-FACCE-JPI.html


Persoana de contact UEFISCDI:
Luciana BRATU
Email: luciana.bratu@uefiscdi.ro; Tel: 021 3071 935

Apel deschis SINN ERA NET 2013

S-a lansat al doilea apel transnational, in cadrul proiectului SIINN ERA NET, pentru cercetarea europeana comuna privind aspectele legate de riscurile potentiale ale nanomaterialelor fabricate pentru mediu, sanatatea umana si siguranta.

Apelul este deschis pentru propuneri inovatoare de cercetare transnationale axate pe Nano-Materiale fabricate descrise in cele 5 teme: aspecte de ansamblu ale cercetarii de nano-securitate; evaluarea expunerii; mecanismele de toxicitate; impactul Nano-Materialelor fabricate asupra mediului; efectele Nano-Materialelor asupra sanatatii umane.

Consortiul proiectului trebuie sa fie format din minim 3 parteneri din cel putin 2 tari participante in apel. Proiectele vor fi finantate pe o perioada de minim 2 ani si maxim 3 ani.

Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 31 octombrie 2013 ora 12.00 noon CET.

Informatii suplimentare pot fi accesate la adresa: http://uefiscdi.gov.ro/articole/3377/Apel-SIINN-ERA-NET--2013.html


Persoana de contact UEFISCDI:
Mihaela MANOLE
Email: mihaela.manole@uefiscdi.ro; Tel: 021 302 38 63

Cum se prezinta din punct de vedere statistic propunerile de proiecte depuse in cadrul
Competitiei 2013 – Proiecte de cercetare aplicativa - Program Parteneriate

In cadrul competitiei 2013 pentru Proiecte de cercetare aplicativa, Program PARTENERIATE au fost depuse 2.203 propuneri de proiecte, din care 2.177 eligibile pentru procesul de evaluare. In aceste propuneri de proiecte sunt implicate 1.684 institutii de drept public si privat si un numar de 13.977 persoane unice.

Statistica propunerilor de proiecte pe tipuri de institutii, pe domenii, pe numarul institutiilor implicate in consortiu precum si reprezentarea geografica a institutiilor unice implicate in propunerile de proiecte sunt disponibile la adresa:

http://uefiscdi-direct.ro/main/index.php?&we=module.main.statistics&wf=handler&handler=aList&p=pcca2013


Persoana de contact UEFISCDI:
Nicoleta Dumitrache
Email: nicoleta.dumitrache@uefiscdi.ro; Tel: 021 30 23 886

Cofinantarea participarii cercetatorilor romani la Programul Cadru 7

Sprijinul financiar pentru implicarea cercetatorilor romani in proiecte PC7 se asigura prin Programul Capacitati. Aplicatiile in cadrul acestei competitii se depun continuu pe platforma http://uefiscdi-direct.ro.

In perioada mai – iulie 2013 a fost depus un numar de 20 propuneri de proiecte, din care 15 au fost finantate.

Pachetul de informatii pentru acest instrument de co-finantare este disponibil la:

http://uefiscdi.gov.ro/articole/3271/Program-CAPACITATI--Proiecte-de-co-finantare-a-participarii-Romaniei-la-PC-7--Pachet-de-informatii.html


Persoana de contact UEFISCDI:
Adriana NITU
Email: adriana.nitu@uefiscdi.ro; Tel: 021 308 05 81

Strategia CDI 2014-2020

Intalnirile de lucru ale panelurilor de identificare a prioritatilor strategice pentru elaborarea
strategiei nationale in domeniul cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii pentru perioada
2014-2020

In luna iulie in cadrul proiectului „Elaborarea Strategiei Nationale in domeniul cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii pentru perioada 2014-2020” au loc o serie de intalniri ale panelurilor de identificare a prioritatilor strategice. Obiectivul principal al activitatii fiecarui panelului este cel de a construi un set de microviziuni argumentate privind domeniul strategic candidat asociat panelului. O microviziune reprezinta imaginea de succes, la orizontul 2020, a unui subdomeniu de cercetare / inovare din cadrul domeniului respectiv.

In aceasta faza a proiectului, fiecare din cele 13 domenii strategice candidate, este explorat si rafinat de un panel de specialisti. Intr-o etapa ulterioara, rezultatul activitatii fiecarui panel va fi supus unei consultari extinse, care sa permita, in cele din urma, restrangerea numarului de domenii candidate la un set redus de prioritati strategice finale.

Informatii privind structura proiectului, rezultatele asteptate si evenimentele organizate sunt prezentate detaliat la http://www.cdi2020.ro/.


Persoana de contact UEFISCDI:
Adriana ROTAR
Email: adriana.rotar@uefiscdi.ro; Tel: 021 30 80 561

Cafeneaua de inovare

Cafeneaua de Inovare este o initiativa a Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii prin care se doreste crearea mediului propice dialogului cu actorii cheie din mediul public si privat in cadrul caruia sa fie dezbatute probleme care vizeaza dezvoltarea instrumentelor de finantare public-private si facilitarea dezvoltarii mediului antreprenorial.

Prima editie a avut loc pe 11 iulie 2013 reunind intreprinzatorii inovativi, reprezentanti ai clusterelor si ai incubatoarelor de afaceri din Romania. Printre speakers s-au numarat Irina Anghel- Enescu, Paula Apreutesei, Florin Talpes, Peter Barta, Laurentiu Dinu, Daniel Cosnita si George Bala.

In urma discutiilor participantii au agreat organizarea unui forum de tip venture cu accent in zona de start-up si finantare adaptata pentru zona de seed si pre-seed; sustinerea, in cadrul forumului, a unor sesiuni de coaching si mentoring antreprenorial.

Considerand faptul ca initiativa UEFISCDI a fost incurajata ne propunem ca urmatoarea editie a Cafenelei de inovare sa se adreseze direct antreprenorilor; sa promoveze finantarea de tip business angels in clusterele din Romania; sa faciliteze finantarea inovarii din fonduri private; sa propuna un instrument de finantare privat-public si sa faciliteze dezvoltarea capacitatii de comercializarea a inovarii.


Persoana de contact UEFISCDI:
Marius MITROI
Email: marius.mitroi@uefiscdi.ro; Tel: 021 3023 859

Inovam!
Brosuri interactive in format Fluidbook

Participantii celei de-a douazeci si una conferinte mondiale a World Future Studies Federation, organizate la Bucuresti cu ocazia aniversarii a 40 de ani WFSF au beneficiat de un Manual al conferintei inedit, prezentat sub forma unui Fluidbook.

Tinand cont de facilitatile pe care le ofera Fluidbook-ul, inserarea de filme si galerii foto, design si suport audio, vom avea placerea sa va prezentam in perioada urmatoare noi brosuri interactive realizate in acest format.

Suntem convinsi ca o sa va placa!


Persoana de contact UEFISCDI:
Dragos APOSTU
Email: dragos.apostu@uefiscdi.ro