Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Evenimente

Octombrie 2024
L
M
M
J
V
S
D

Cea de-a treia editie a conferintei Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania

Sub inaltul patronaj al Primului Ministru, Dl. Victor Ponta, s-a desfasurat la Bucuresti, in perioada 25 - 28 septembrie 2012, cea de-a treia editie a conferintei "Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania".

Organizat sub sloganul "Seminte de Viitor - Seeds for the Future", evenimentul si-a propus sa creeze un spatiu al dialogului si al colaborarii intre cei peste 1.000 de cercetatori romani participanti, indiferent de locul unde traiesc si lucreaza, continuand seria intalnirilor comunitatii stiintifice romanesti din tara si strainatate inceputa in anul 2008.

Conferinta a fost deschisa oficial pe data de 25 septembrie avand o durata de trei zile. Primele doua zile, 26 si 27 septembrie, au fost dedicate sesiunilor paralele pe domenii de competenta, in zone de deschidere in care exista potential si expertiza romaneasca si pe subiecte de interes legate de inovare si competitivitatea Romaniei. Au fost abordate tematici din domenii precum chimia, fizica, matematica, ingineria, stiintele socio-umane si economice, biologia, stiinta mediului, medicina, biotehnologiile, arta si arhitectura, agricultura si siguranta alimentara, comunicarea stiintei, managementul inovarii cat si teme interdisciplinare. Ziua a treia, 28 septembrie, cand in Europa a sarbatorit "Noaptea Cercetatorilor" a fost rezervata intalnirii in plen a participantilor. Dupa sesiunea finala a conferintei, invitatii au putut participa la evenimentele organizate pentru "Noaptea Cercetatorilor"

Scopul Sesiunilor paralele a fost acela de a crea premisele realizarii unor colaborari internationale inter - si trans-disciplinare de anvergura si de a contribui la cresterea vizibilitatii si impactului international al rezultatelor stiintifice romanesti. Au fost puse in discutie instrumentele de finantare a acestor colaborari, atat cu resurse din Romania cat si din spatiul international.


Ca un specific al acestui an, pe parcursul sesiunilor paralele si in mod deosebit in ultima sesiune de lucru, au fost discutate criteriile si metodologiile de abilitare pentru comisiile de specialitate ale CNATDCU. In cadrul conferintei au fost punctate si aspecte legate de evaluarea si auditarea resurselor umane din universitati, iar recomandarile vor fi utilizate in vederea stabilirii metodologiilor finale in cadrul proiectului strategic finantat din Fondul Social European "Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior prin Elaborarea si Pilotarea Metodologiilor de Abilitare si Auditare", coordonat de UEFISCDI, care se deruleaza in perioada 2012-2014.

Mai multe informatii pot fi accesate la: www.diaspora-stiintifica.ro



Persoana de contact
:
Cati Alexoaei
Tel: 021 307 19 10
E-mail: cati.alexoaei@uefiscdi.ro