Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Scientometrie

Biroul de Scientometrie


Biroul de Scientometrie din cadrul UEFISCDI continua activitatea Biroului de Politica Stiintei si Scientometrie ce asigura suportul tehnic pentru Centrul National pentru Politica Stiintei si Scientometrie (CENAPOSS). Centrul a fost infiintat la sfarsitul anului 1999, ca departament al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS). In perioada 2003-2008 a fost editata sub egida CNCSIS/CENAPOSS publicatia trimestriala "Revista de Politica Stiintei si Scientometrie".
 

Activitatile desfasurate in cadrul structurii urmaresc realizarea de studii in arii de mare actualitate ale politicii stiintei, cum sunt managementul cunoasterii si al capitalului intelectual sau evaluarea rezultatelor activitatii de cercetare.
O parte din activitatile centrului au fost orientate catre identificarea performantei in cercetarea stiintifica romaneasca. In aceasta directie s-a dezvoltat programul de evaluare a editurilor si revistelor stiintifice romanesti si s-au realizat studii periodice asupra nivelului de participare a cercetatorilor romani in reviste cu impact international, asa cum sunt cele indexate de Institutul pentru Informare Stiintifica (ISI) din SUA. Platforma informatica Web of  Knowledge dezvoltata de ISI este un instrument de cercetare bibliografica utilizat atat in realizarea de studii de scientometrie, sociologia stiintei, elaborarea prognozelor in domeniul cercetarii stiintifice, cat si in scopul regasirii informatiilor pe o tema data.

Conform terminologiei ISI, un index de citari este un instrument bibliografic in format electronic sau in forma tiparita care listeaza toate referintele sau publicatiile sursa citate intr-un interval de timp dat.

Printre cele mai importante aplicatii ale unui index de citari pot fi amintite:

  • crearea unei liste de specialisti intr-un domeniu de cercetare precum si posibilitatea identificarii unor domenii prioritare in cercetare, a unor domenii noi care au o dezvoltare rapida;

  • identificarea cercetatorilor care fac referiri la o lucrare personala;

  • urmarirea istoricului sau metodologiei unei idei de la prima ei comunicare pana in prezent;

  • identificarea lucrarilor dintr-un domeniu ale unui  autor;

  • analizarea impactului cercetarilor publicate.

 

Activitatea biroului se desfasoara pe urmatoarele directii de actiune:

 

 



 

Persoana de contact:

Victor VELTER


Tel: 021 30 80 540
Fax: 021 31 15 992
E-mail: victor.velter@uefiscdi.ro

 

 


(articol actualizat in: 15/5/2012)
Trimite pe email