Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

AAL

Programul Ambient Assisted Living (AAL)


Articolul 185 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE) prevede participarea Uniunii Europene (UE) la implementarea in comun a  programelor de cercetare si dezvoltare nationale. Astfel UE ofera sprijin financiar pentru punerea in aplicare, in comun, a anumitor parti din programele nationale de cercetare implicate, pe baza unui program de cercetare comun si infiintarea unei structuri de punere in aplicare.
Una dintre aceste initiative Programul AAL - 'Ambient Assisted Living' este un program de cercetare comun privind asistenta pentru autonomie la viata, program ce se deruleaza in cadrul programului de Cooperare al FP7, si respectiv Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare II – Programul 4 Parteneriate in domenii prioritare.

Obiectivul AAL este de a spori calitatea vietii persoanelor in varsta si de a consolida baza industriala in Europa, prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC). Motivatia finantarii activitatilor de cercetare in acest domeniu este sustinuta de modificarile demografice si imbatranirea populatiei in Europa, fapt ce nu implica numai provocari dar si oportunitati pentru cetateni, sistemele sociale si de sanatate, precum si pentru industria si piata europeana.


Conceptul AAL include:

  • Prelungirea timpului pe care oamenii il pot trai in mediul lor preferat prin cresterea autonomiei lor, increderii in sine si mobilitatii;
  • Mentinerea sanatatii si capacitatii functionale a persoanelor in varsta;
  • Promovarea unui stil de viata mai buna si mai sanatoasa pentru persoanele cu risc;
  • Cresterea securitatii, pentru a preveni izolarea sociala si mentinerea retelei multifunctionale in jurul individului;
  • Sprijinirea asistentei sociale, a familiilor si organizatiilor de ingrijire;
  • Cresterea eficientei si productivitatea resurselor utilizate in societeti imbatranite.

Activitatea principala in cadrul programului de cercetare comun ALL este finantarea de proiecte de cercetare dezvoltare in domeniul AAL rezultate in urma evaluarii propunerilor primite in urma apelurilor publicate.

Durata: Programul AAL a fost stabilit initial pentru o perioada de 7 ani, 2008-2013 si continua si sub umbrela programului Orizont 2020.


Bugetul total planificat al programului AAL este de 700 M €, din care cca. 50% este finantarea publica - de la statele partenere AAL si Comisia Europeana - si cca. 50% este finantare privata de la organizatiile private participante (de exemplu, intreprinderile).

 

Proiectele cu parteneri romani finantate in cadrul programului AAL, de catre UEFISCDI, prin intermediul Planului National II, Programul Parteneriate, se pot vizualiza aici.

  

Apel deschis:


 

 

                                                                                                                                         

  

    Apeluri inchise

La inchiderea apelului de propuneri AAL din 2016 au fost depuse un numar de 65 propuneri de proiecte, dintre care 42% au fost cu parteneri romani.

Din partea Romaniei au participat un numar de 21 de organizatii, dintre care 3 organizatii au fost implicate in calitate de coordonatori de propuneri de proiecte.

La inchiderea apelului de propuneri AAL din 2015 au fost depuse un numar de 66 propuneri de proiecte, dintre care 50% au fost cu parteneri romani.

Din partea Romaniei au participat un numar de 27 de organizatii, dintre care 5 organizatii au fost implicate in calitate de coordonatori de propuneri de proiecte.
 

La inchiderea apelului de propuneri AAL din 2014 au fost depuse un numar de 96 propuneri de proiecte, dintre care 44% au fost cu parteneri romani.

Din partea Romaniei au participat un numar de 70 de organizatii, dintre care 8 organizatii au fost implicate in calitate de coordonatori de propuneri de proiecte.

La inchiderea apelului de propuneri AAL din 2013 au fost depuse un numar de 76 propuneri de proiecte dintre care 37% au fost cu parteneri romani.

Din partea Romaniei au participat un numar de 43 organizatii dintre care 5 sunt implicate ca si coordonatori de propuneri de proiecte.

La inchiderea apelului de propuneri AAL din 2012 au fost depuse un numar de 147 propuneri de proiecte dintre care 14 % au fost cu parteneri romani.

Din partea Romaniei au participat un numar de 32 organizatii dintre care 3 sunt implicate ca si coordonatori de propuneri de proiecte.

  Contactare/Decontare

 

 !!! Evenimente AAL

Forumul AAL este conferinta anuala a programului AAL avand drept scop informarea comunitatii AAL asupra progreselor facute si noile solutii TIC realizate pentru o imbatranire activa si independenta a populatiei, si discutarea solutiilor de urmat pentru realizarea de inovatii in domeniul AAL.
Forumul AAL 2014 va fi organizat in Bucuresti, Palatul Parlamentului de catre UEFISCDI sub egida Ministerului Educatiei Nationale, in perioada 9-12 Septembrie 2014.
Pentru a mai multe informatii accesati aici website-ul Forumului.
Ediţiile anterioare anuale ale Forumului AAL au fost organizate în perioada 2009-2013 de către Austria, Danemarca, Italia, Olanda şi Suedia.

!!! Achizitia de servicii de organizare evenimente in vederea organizarii Forumului AAL 2014 - Ambient Asssited Living - Asistenta pentru Autonomie la viata - documentatie de atribuire (aprilie2014)

Anexe - Formulare

Caiet de sarcini

Clarificari

 

 

 Persoana de contact:

Ramona SIMIONESCU
e-mail: ramona.simionescu@uefiscdi.ro
tel.: +40 21 3023888

 

 


(articol actualizat in: 22/3/2017)
Trimite pe email