Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Trimite pe email

Competitia FAMELAB 2011


 Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) este unul dintre partenerii institutionali nationali ai FameLab.
  

  •   Finala  FameLab 2011

 Flavia-Bianca Cristian, studenta a Facultatii de Biologie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, a reprezentat Romania in finala internatională Famelab din Marea Britanie cea mai mare competitie de comunicare a stiintei din lume. Evenimentul a avut loc sambata, 11 iunie, in cadrul Times Cheltenham Festival si a putut fi urmarit in direct pe Internet.

In finala s-au intrecut castigatorii competitiei Famelab organizata de British Council in Austria, Bulgaria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Egipt, Germania, Grecia, Hong Kong, Israel, Lituania, Portugalia, Romania si Serbia.

Transmisia finalei de la Cheltenham a putut fi urmarita in direct sambata 11 iunie, de la ora 22:25 (ora Romaniei) la adresa Internet http://famelab.org/live-final.

Castigatorul finalei internationale a primit ca premiu o Tableta Microsoft si se bucura de faima internationala si de recunoasterea comunitatii stiintifice a domeniului pe care il reprezinta.

In privinta concurentilor, editia din acest an a finalei Famelab s-a caracterizat printr-un echilibru perfect de gen: 7 femei si 7 barbati.

Reprezentanta Romaniei, Flavia-Bianca Cristian, are 22 de ani, studiaza biologia la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si a castigat competitia nationala Famelab cu prezentarea "Tantarii stiu sa (ne) citeasca" in care a explicat de ce numai unii dintre noi sunt muscati de tantari.

Competitia Famelab a debutat in anul 2004 la Cheltenham Science Festival si gratie parteneriatului cu British Council se desfasoara in 20 de tari din lume.

Mai multe detalii sunt disponibile la adresa Cheltenham Science Festival, www.cheltenhamfestivals.com/science

 

  • Finala nationala FameLab 2011

Finala nationala FameLab 2011 a avut loc in data de 25 mai, la Televiziunea Romana (Calea Dorobantilor nr. 191, sector 1, Bucuresti). Competitia a fost inregistrata de TVR2 si difuzata la inceputul lunii iunie.

10 studenti si tineri profesori s-au calificat pentru marea finala FameLab 2011, in urma selectiolor desfasurate in orasele Iasi, Cluj si Bucuresti, in perioada 31 martie - 9 aprilie. Marele castigator va reprezenta Romania in competitia FameLab International ce se va desfasura in Marea Britanie, pe 11 iunie, in cadrul Fastivalului de Stiinta Cheltenham.

Castigatorii si temele selectate in urma preselectiilor regionale organizate in luna aprilie la Iasi, Bucuresti si Cluj-Napoca au fost:

Finalistii Tema prezentarii

Raluca BADIU
Studenta, Universitatea de Medicina si Farmacie, Cluj-Napoca

Istorie, antibiotice si antidepresive

Bianca CRISTIAN
Studenta, Universitatea "Babes-Bolyai Cluj-Napoca"

Tantarii pot sa (ne) citeasca

Constantin CHEPTEA
Student, Universitatea Tehnica din Cluj

Matematica din spatele calculatorului

Eugen GANTOLEA
Doctorand, Universitatea Tehnica din Brasov

De ce sta luna suspendata pe cer si merele cad din copaci? Ce este gravitatia?
Alexandru GRECU
Elev, Liceul "Mark Twain" Bucuresti
Ce este antimateria
Mirela Diana ILIE
Studenta, Universitatea de Medicina, Bucuresti

Neuronii oglinda

Ruxandra OLMID
Preparator universitar, Doctorand, Universitatea Bucuresti
Partajarea vizuala a secretelor

Liane RISCU
Studenta, Universitatea "A. I. Cuza", Iasi

Fractalii "Pollock"
Cristian Alexandru TIRA
Student, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca
Care este adevarata culoare a aurului?
Mihai VIDRIGHIN
Student, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca
Despre culori

 

Mai multe detalii despre proiect la www.britishcouncil.ro/famelab/ sau la numarul de telefon: 0729 997 335.

 

Informatii suport

Ce este FameLab?

FameLab este cel mai important concurs international de comunicare a stiintei in fata publicului. Competitia FameLab a demarat in Marea Britanie, in 2005. Incepand cu anul 2007, British Council a organizat FameLab International in 9 tari din Europa. In prezent, British Council in asociere cu Cheltenham Festivals organizeaza acest concurs in 17 de tari din Europa, Africa, Asia si America de Sud. Castigatorii din fiecare tara se intalnesc in cadrul finalei FameLab International, care are loc in Marea Britanie, in cadrul The Times Cheltenham Science Festival.

In acest an se desfasoara a patra editie a FameLab International in Romania.
Ne propunem sa descoperim tineri capabili sa comunice pasiunea lor pentru stiinta si tehnologie publicului dintr-o sala sau prin intermediul televiziunii!

Cum se desfasoara competitia?


Fiecare concurent va trebui sa prezinte un subiect din domeniul stiintelor naturii, matematicii sau tehnologiei, pe care si-l alege singur. Prezentarile trebuie sustinute in limba romana si dureaza cel mult 3 minute. Este de dorit ca aceste prezentari sa fie nu doar corecte si interesante din punct de vedere stiintific, dar si pe intelesul celor fara o pregatire de specialitate.

Cei care reusesc sa prezinte subiectul ales intr-un mod cat mai atractiv pentru public au cele mai mari sanse sa castige!
 




 

(articol actualizat in: 7/6/2012)
Trimite pe email