Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro
Programul Ambient Assisted Living (AAL)
Articolul 185 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE) prevede participarea Uniunii Europene (UE) la implementarea in comun a programelor de cercetare si dezvoltare nationale. Astfel UE ofera sprijin financiar pentru punerea in aplicare, in comun, a anumitor parti din programele nationale de cercetare implicate, pe baza unui program de cercetare comun si infiintarea unei structuri de punere in aplicare.
Una dintre aceste initiative Programul AAL - 'Ambient Assisted Living' este un program de cercetare comun privind asistenta pentru autonomie la viata, program ce se deruleaza in cadrul programului de Cooperare al FP7, si respectiv Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare II – Programul 4 Parteneriate in domenii prioritare.
Obiectivul AAL este de a spori calitatea vietii persoanelor in varsta si de a consolida baza industriala in Europa, prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC). Motivatia finantarii activitatilor de cercetare in acest domeniu este sustinuta de modificarile demografice si imbatranirea populatiei in Europa, fapt ce nu implica numai provocari dar si oportunitati pentru cetateni, sistemele sociale si de sanatate, precum si pentru industria si piata europeana.
Conceptul AAL include:
• Prelungirea timpului pe care oamenii il pot trai in mediul lor preferat prin cresterea autonomiei lor, increderii in sine si mobilitatii,
• Mentinerea sanatatii si capacitatii functionale a persoanelor in varsta,
• Promovarea unui stil de viata mai buna si mai sanatoasa pentru persoanele cu risc,
• Cresterea securitatii, pentru a preveni izolarea sociala si mentinerea retelei multifunctionale in jurul individului,
• Sprijinirea asistentei sociale, a familiilor si organizatiilor de ingrijire,
• Cresterea eficientei si productivitatea resurselor utilizate in societeti imbatranite.
Activitatea principala in cadrul programului de cercetare comun ALL este finantarea de proiecte de cercetare dezvoltare in domeniul AAL rezultate in urma evaluarii propunerilor primite in urma apelurilor publicate.
Conditii de eligilitate generale pentru programul AAL
Conditii de eligibilitate nationale specifice
Durata: Programul AAL este stabilit initial pentru o perioada de 7 ani, 2008-2013.
Bugetul total planificat al programului AAL este de 700 M €, din care cca. 50% este finantarea publica - de la statele partenere AAL si Comisia Europeana - si cca. 50% este finantare privata de la organizatiile private participante (de exemplu, intreprinderile).
Forumul AAL este conferinta anuala a programului AAL avand drept scop informarea comunitatii AAL asupra progreselor facute si noile solutii TIC realizate pentru o imbatranire activa si independenta a populatiei, si discutarea solutiilor de urmat pentru realizarea de inovatii in domeniul AAL. Forumul 2011 a avut loc in Lecce, Italia, intre 26 si 28 septembrie 2011. Pentru a mai multe informatii accesati aici website-ul Forumului .
Forumul 2012 va avea loc in Eindhoven, Olanda, intre 24 si 27 septembrie 2012. Pentru mai multe informatii accesati aici website-ul Forumului.
Dezvoltarea de politici si studii de piata pentru o societate imbatranita se va discuta in cadrul Summitului AAL 2012 care va avea loc in perioada 27-29 Iunie 2012 in Bilbao, Spania. Pentru mai multe informatii accesati aici.
Apelul comun al programului AAL in 2011 cu tema “Solutii TIC pentru sporirea mobilitatii persoanelor varstnice” a fost inchis. Pentru mai multe informatii privind conditiile de finantare conform programului AAL a se vedea apelul AAL 2011. Bugetul pentru Romania in anul 2011 este de pana la 1.000.000 EUR / apel pentru toti partenerii romani
Durata: max. 36 luni
Trimiterea propunerilor se face pe site-ul AAL la adresa: http://proposals.aal-europe.eu/aal-2011-4.
Proiectele cu parteneri romani finantate in cadrul programului AAL se pot vizualiza aici.
Apelul comun al programului AAL pentru 2012 este deschis. Pentru mai multe informatii accesati aici.
!!! ATENTIE - Devizul postcalcul pentru proiectele derulate in cadrul Programului AAL se descarca aici.
!!! ATENTIE - Formularul de raportare a cheltuielilor salariale pentru proiectele derulate in cadrul Programului AAL se descarca aici.
Persoana de contact
Ioana FAGARASAN
e-mail: ioana.fagarasan@uefiscdi.ro
tel.: +40 21 3023881
(articol actualizat in: 22/3/2012)