Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Trimite pe email

Apel ERA-IB-2 2013


“Industrial biotechnology for Europe: an integrated approach”

Dupa lansarea a trei apeluri transnationale pentru propuneri de proiecte de cercetare in domeniul biotehnologiei industriale, la 1 februarie 2013, in cadrul ERA-IB2, a fost lansat al 4-lea apel transnational 'Biotehnologie industrială pentru Europa: o abordare integrată’.


Obiectivul principal al apelului este de a stimula participarea in proiecte transnationale de cercetare a echipelor de cercetare care activeaza in domeniul biotehnologiei industriale, pentru a contribui la crearea bio-economiei europene bazata pe cunoastere (KBBE), tema a Programului Cadru 7 al Uniunii Europene. Prin finantarea acestui apel, organizatiile vor contribui la o mai putina fragmentare a resurselor si la o dezvoltare a retelelor transnationale. Parteneriatele transfrontaliere sunt obiective importante pentru a realiza alternative durabile la produsele pe baza de petrol.
In acelasi scop, partenerii din EuroTransBio (ETB) participa la cel de-al patrulea apel ERA-IB. ETB s-a remarcat ca instrument de finantare preferat pentru intreprinderile mici si mijlocii care colaboreaza in domeniul biotehnologiilor moderne.

Tematicile lansate in cadrul apelului sunt:
1.Sisteme enzimatice imbunatatite pentru bioprocese inovative
2.Microorganisme imbunatatite prin inginerie metabolica si inginerie genetica, noi abordari ale sistemelor biologice
3.Procese inovative down-stream
4.Procese de fermentatie si biocatalitice noi pentru obtinerea de produse chimice inovative, inclusiv bio-monomeri, oligomeri si polimeri
5.Produse cu valoare adaugata obtinute prin procesare biologica (ce cuprinde separare si conversie) a biomasei, inclusiv din fluxuri laterale si alte surse regenerabile de carbon
6.Produse inovative din culturi de celule vegetale si animale

Apelul este finantat din fondurile nationale ale tarilor participante. Proiectele vor fi finantate pe o perioada de maxim 3 ani.
Echipele de cercetare care aplica pentru finantare trebuie sa fie eligibile conform regulilor nationale de finantare ale tarilor din care fac parte. Consortiul trebuie sa cuprinda minim 3 si maxim 8 parteneri eligibili din cel putin 3 tari participante la apelul comun.

Agentiile de finantare care participa la apel si vor finanta unul sau mai multe proiecte sunt:

•Agencia de Innovación y Desarrollo de Andalucía (IDEA), Spania
•Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), Belgia
•Service Public de Wallonie (SPW-DGO6, Wallonia), Belgia
•Forsknings- og Innovationsstyrelsen (DASTI), Danemarca
•Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe (FNR), Germania
•Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF), Germania
•Staatsministerium für Wissenschaft und Kunst (SMWK/ Freistaat Sachsen), Germania
•Finnish Funding Agency for Technology and Innovation (TEKES), Finlanda
•Norges forskningsråd (RCN), Norvegia
•Austrian Research Promotion Agency (FFG), Austria
•Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR), Polonia
•Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), Portugalia
•Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), Romania
•Фонд содействия развитию малых форм предприятий в научно-технической сфере (Foundation for Assistance to Small Innovative Enterprises) (FASIE), Rusia
•Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBITAK), Turcia
•Technology Strategy Board (TSB), Marea Britanie
•Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), Marea Britanie

Depunerea propunerilor de proiecte se va face in doua etape. Termenul limita pentru depunerea pre-propunerilor de proiect este 26 martie 2013. Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiect este 28 iunie 2013.

Apelurile anterioare
ERA-IB a avut primul apel de proiecte in anul 2008, in urma caruia au fost finantate 8 proiecte, cu un buget total de 9,7 milioane de Euro. Cel de al doilea apel de proiecte, a avut loc in anul 2010 si au rezultat 10 proiecte, cu un buget total de 11,1 milioane de Euro. Proiectele recomandate la finantare in urma celui de al treilea apel, au fost selectate in anul 2012. Acestea sunt in numar de 12, din 33 depuse. Bugetul total alocat pentru cele 12 proiecte proiecte, este de 18 milioane de Euro.
ETB functioneaza din anul 2004 in cadrul schemei de finantare ERA-NET si a avut 8 apeluri de proiecte din 2006 pana in prezent. In urma apelurilor de proiecte, ETB a finantat 125 de proiecte de colaborare transnationale in domeniul biotehnologiilor moderne, cu un buget total de 215 milioane de Euro.

Mai multe informatii despre al 4-lea apel pentru propuneri de proiecte ERA-IB sunt disponibile pe site-ul ERA-IB (http://www.era-ib.net/call_doc4thJointCall).
Link catre site-ul ERA-IB (www.era-ib.net)
Link catre site-ul EuroTransBio (www.eurotransbio.eu)
 

Persoane de contact:
Luciana Bratu, e-mail: luciana.bratu@uefiscdi.ro tel: +4 021 307 19 10 (35)
Razvan Teodorescu, e-mail: razvan.teodorescu@uefiscdi.ro
Adrian Asanica, e-mail: adrian.asanica@uefiscdi.ro


(articol actualizat in: 2/2/2013)
Trimite pe email