Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Trimite pe email

Apelul comun E-RARE2 ERA-NET pentru proiecte europene de cercetare privind bolile rare


 

A fost deschis cel de-al 5-lea apel transnational pentru propuneri de proiecte in domeniul bolilor rare, in cadrul proiectului E-RARE2 ERA-NET.

 

Apelul este finantat din fondurile nationale ale tarilor participante la apel:

  • Austria, The Austrian Science Fund, FWF,
  • Belgia, The Research Foundation Flanders, FWO,
  • Canada, The Canadian Institutes for Health Research, CIHR-IG and Le Fonds de Recherche du Québec-Santé, FRQS,
  • Germania, The Federal Ministry of Education and Research, BMBF,
  • Ungaria, The Hungarian Scientific Research Fund, OTKA and The University of Pécs, UNIPECS,
  • Italia, Ministry of Health, MOH
  • Israel, The Chief Scientist Office of the Ministry of Health, CSO/MOH,
  • Polonia, The National Centre for Research and Development, NCBiR,
  • Portugalia, The Foundation for Science and Technology, FCT,
  • Romania, The Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding, UEFISCDI,
  • Spania, The National Institute of Health Carlos III, ISCIII,
  • Elvetia, The Swiss National Science Foundation, SNSF,
  • Turcia, The Scientific and Technological Research Council of Turkey, TUBITAK.

Se confirma participarea la apel si din partea ANR-Franta si FNRS-Belgia.

Scopul apelului este acela de a da posibilitatea oamenilor de stiinta din diferite tari sa dezvolte colaborari eficiente in proiecte comune de cercetare interdisciplinara, bazate pe complementaritate si schimb de expertiza, cu clara abordare pentru cercetarea  translationala. Proiectele trebuie sa aiba ca tematica un grup de boli rare sau o singura boala rara (conform definitiei europene - boala ce afecteaza nu mai mult de 5 din 10.000 de persoane din Comunitatea Europeana).  Sunt excluse din sfera apelului bolile rare infectioase, cancerele rare si reactiile adverse rare la medicatia utilizata in bolile comune.

Propunerile de proiecte trebuie sa se incadreze in cel putin una din urmatoarele arii:

a. utilizarea  bazelor de date cu pacienti si colectiile de materiale biologice corespunzatoare pentru cercetare colaborativa,  ce nu poate fi in general realizata la scara nationala. Cercetarea trebuie sa aiba potential clar de aplicabilitate clinica si obiective stiintifice bine definite.

Exemple: definire de noi entitatilor nosologice, studii epidemiologice, corelatii genotip/fenotip, istorie naturala a bolilor, caracterizare a bazei genetice/moleculare a bolilor specifice.

b. utilizarea expertizei, resurselor si tehnologiilor inovative ( OMICS, secventiere de noua generatie) pentru cercetare in domeniul bolilor rare, inclusiv studii genetice, epigenetice si patofiziologice, cu demonstrarea clara a relevantei clinice.

c. dezvoltare de aplicatii utilizate in diagnosticul si terapia bolilor rare, inclusiv identificarea si caracterizarea (bio)markerilor pentru diagnostic si prognoza, dezvoltarea de sisteme de screening si ustensile de diagnostic inovative, generatii de modele celulare si/sau animale relevante, studii preclinice utilizand terapii farmacologice, genice sau celulare.

d. cercetare orientata catre pacient in aria stiintelor sociale si umaniste (cercetare in domeniul psihologic, psihosocial, comportamental, dar si servicii de sanatate, economia sanatatii, politici de cercetare in domeniul sanatatii si al aspectelor etice, legale si sociale in domeniul bolilor rare).

Trialurile clinice interventionale sunt excluse din sfera apelului.

Echipele de cercetare care aplica pentru finantare se supun criteriilor de eligibilitate nationale, specifice tarilor din care fac parte.

Propunerile de proiecte trebuie sa demonstreze potentialul de impact asupra sanatatii  si valoarea adaugata a colaborarii transnationale, sa asigure masa critica de pacienti/materiale biologice, schimbul de resurse (modele, baze de date, diagnostic), armonizarea datelor, schimbul de know-how specific si/sau tehnologii inovative. Pot participa echipe de cercetare din organizatii de cercetare (universitati, institute de cercetare etc.) si intreprinderi. Proiectele vor fi finantate pe o perioada de maxim 36 luni.  Consortiul trebuie sa cuprinda cel putin 3, dar nu mai mult de 6 grupuri de cercetare eligibile din minim 3 tari participante la apel.  Intr-o propunere de proiect nu pot participa mai mult de 2 grupuri de cercetare din aceeasi tara.

 

Depunerea propunerilor de proiecte se va face in doua etape. Termenul limita pentru depunerea pre-propunerilor de proiecte este 31 ianuarie 2013, 20:00 GMT, iar termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 29 mai 2013, 20:00 GMT. In luna aprilie 2013 Comitetul International de Evaluare Stiintifica va evalua pre-propunerilor depuse, iar consortiile selectate vor fi invitate sa depuna propunerile de proiecte.
 
Echipele de cercetare care intentioneaza sa depuna propuneri de proiecte sunt invitate sa se inregistreze in sistemul electronic de depunere a propunerilor de proiecte: https://www.pt-it.de/ptoutline/ERARE13 .

 

Mai multe informatii sunt disponibile la: http://www.e-rare.eu/joint-call/5th-joint-call-european-research-projects-rare-diseases-jtc-2013.

Persoane de contact:

Simona STOIAN
E-mail: simona.stoian@uefiscdi.ro
Tel: +4021 30 23 893
 
Luciana BRATU
E-mail: luciana.bratu@uefiscdi.ro
Tel: +4021 30 71 935
 


(articol actualizat in: 15/1/2013)
Trimite pe email