Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Trimite pe email

Apel ERA-NET SUSFOOD 2013


A fost lansat primul apel transnational al proiectului ERA-NET SUSFOOD "SUStainable FOOD production and consumption" !

Bugetul apelului este de 9,422 milioane de euro.

Apelul este finantat din fondurile nationale ale tarilor participante (25 de parteneri din 16 tari europene).

Proiectele vor fi finantate pe o perioada de maxim 3 ani.
Consortiul trebuie sa cuprinda minim 3 tari participante la apelul comun.

Depunerea propunerilor de proiecte se face in doua etape. Termenul limita pentru depunerea pre-propunerilor de proiecte este 3 Mai 2013, 3 pm CET, iar termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 1 Octombrie 2013, 3 pm CET.

Apelul cuprinde doua sectiuni:

1. Sectiunea "Cercetare" - pentru proiecte la care consortiul este format doar din organizatii de cercetare

2. Sectiunea "Cercetare si Inovare" - pentru proiecte la care consortiul este format din organizatii de cercetare si obligatoriu agenti economici privati

Obiectivul apelului este de a intensifica colaborarea si coordonarea intre activitatile de cercetare nationale din domeniul producerii de alimente si al consumului in mod sustenabil. Scopul strategic este de a consolida si intari cooperarea intre tarile membre UE si statele asociate pentru a maximiza contributia cercetarii la dezvoltarea unui sistem alimentar sustenabil plecand de la productie si pana la consum. Scopul Susfood include intreg lantul de aprovizionare cu accent pe sustenabilitatea lantului alimentar dincolo de poarta fermei. Nivelul fermei este luat in considerare doar daca are impact direct asupra sustenabilitatii altor etape ulterioare de pe filiera. Susfood promoveaza abordarile multi-disciplinare, de la biologie si pana la ingineria alimentara, stiinte sociale si tinde spre următoarele obiective socio-economice și de mediu:

- sa dezvolte sistemul alimentar sustenabil de la productie pana la consum, sa creasca sustenabilitatea producerii de hrana in acelasi timp cu reducerea pierderilor pe lantul de aprovizionare si limitarea impactului asupra mediului;

- sa imbunatateasca calitatea vietii prin cresterea calitatii hranei in mod sustenabil si sa asigure fezabilitatea lantului de aprovizionare cu alimente;

- sa incurajeze comportamentul unui consum sustenabil si alegerea produselor alimentare

- sa dezvolte competitivitatea si cresterea economica in industria alimentara europeana cu atentie sporita pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Tematicile lansate in cadrul apelului sunt:
1. Imbunatatirea strategiilor privind inputurile si pierderile de pe lant cu scopul de a crește eficiența utilizarii resurselor și pentru a oferi valoare adăugată produselor alimentare și procesarii, producerea lor bazata pe reducerea resurselor primare (energie, apa etc) din lanțul alimentar

2. Inovarea in domeniul tehnologiilor de prelucrare a produselor alimentare si a produselor alimentare pentru a sprijini un lant alimentar sustenabil

3. Intelegerea comportamentului consumatorilor pentru a incuraja o alegere (mai) sutenabila a hranei

O descriere detaliata a tematicilor si subtopicurilor, lista tarilor participante la apel, calendarul competitiei si bugetele nationale alocate precum si datele persoanelor de contact nationale le puteti gasi in anuntul apelului. Ghidul aplicantului poate fi descarcat de aici.

Echipele de cercetare care aplica pentru finantare trebuie sa fie eligibile conform regulilor nationale de finantare ale tarilor din care fac parte. Conditiile de eligibilitate nationale le puteti consulta aici.

Informatii suplimentare despre primul apel SUSFOOD sunt disponibile pe site-ul proiectului la adresa https://www.susfood-era.net

2nd Call - Al doilea apel de proiecte va incepe in ianuarie 2014.


Era-Net SUSFOOD

Submission System

Call documents

 

Persoanele de contact:

Luciana BRATU
E-mail: luciana.bratu@uefiscdi.ro

Tel: +4021 30 71 935

Adrian Asanica, e-mail: adrian.asanica@uefiscdi.ro

 


(articol actualizat in: 17/7/2013)
Trimite pe email