Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Trimite pe email

Belmont Forum FACCE-JPI


                                                                                                         

Oportunitati de finantare pentru cercetare pe tema securitatii alimentare: FACCE - JPI, impreuna cu Forumul Belmont,  lanseaza apelul international privind securitatea alimentara si modificarea utilizarii terenurilor.

Intelegerea interactiunii dinamice dintre securitatea alimentara si schimbarea utilizarii terenurilor, o provocare cu care se confrunta aproape toate continentele si de interes pentru elaborarea politicilor, precum si pentru stiinta si societate, necesita o abordare strategica globala si cooperarea între programele nationale de cercetare. In acest sens, Initiativa de programare în comun privind agricultura, securitatea alimentara si schimbarile climatice (FACCE - JPI), impreuna cu Forumul Belmont a pregatit o actiune de cercetare in colaborare (CRA), care s-a lansat astazi 17 iulie 2013. Apelul reuneste tari precum: Cipru, Irlanda, Israel, Olanda, Elvetia, Romania, Franta, Marea Britanie, Australia, Brazilia, India, Japonia, Africa de Sud si Statele Unite ale Americii.


FACCE-JPI este o initiativa interguvernamentala a 21 de state membre ale Uniunii Europene si tarile asociate care sunt angajate in abordarea provocarilor globale din Agricultura, securitatea alimentara si schimbari climatice. Misiunea FACCE-JPI este de a realiza, sustine si promova integrarea si alinierea resurselor nationale europene, precum si implementarea in comun a unei strategii de cercetare si inovare sub forma unei agende strategice de cercetare (SRA).

Forumul Belmont reprezinta un grup al finantatorilor de cercetare la nivel global pe tema schimbarilor de mediu. Acesta isi propune sa accelereze cercetarile de mediu necesare pentru eliminarea barierelor critice la adresa sustenabilitatii prin coordonarea si mobilizarea resurselor internationale.


Securitatea alimentara este o provocare globala, care poate fi rezolvata numai printr-o abordare internationala.  Astazi, aproximativ un miliard de oameni nu au acces la cantitatea necesara si suficienta de calorii. Acest dezechilibru va creste în timp, asa cum este de aateptat ca populația lumii globale sa creasca la 9 miliarde pana in 2050 in timp ce resursele naturale continua sa se diminueze. Metodele actuale de producere a alimentelor au impact asupra mediului, cu degradarea locala semnificativa a solurilor, a resurselor de apa si a biodiversitatii in multe parti ale lumii. Schimbarea utilizarii terenurilor care apare la nivel mondial ca urmare a dinamicii dezvoltarii umane, este fara indoiala motorul cel mai semnificativ al schimbarilor de mediu, inclusiv pierderea biodiversitatii, emisiile de gaze cu efect de sera, degradarea solului si modificarea ciclurilor hidrologice. Nevoia de a produce mai multe alimente, hrana pentru animale, fibre si biocombustibili, precum si necesitatea de utilizare a terenurilor pentru conservare sau recreere vor impune o presiune crescanda asupra resurselor funciare deja limitate pentru a sustine sanatatea ecosistemelor si serviciile. Aceste presiuni vor fi exacerbate de efectele schimbarilor climatice.
Aceasta actiune de cercetare in colaborare se axeaza pe doua cai, interactiunile dintre dinamica sistemelor de alimentatie si modificarea utilizarii terenurilor, inclusiv implicatiile schimbarii asupra biodiversitatii si a serviciilor ecosistemice.

Acest apel ofera doua tipuri de proiecte:

  • Proiecte de tip 1, pentru promovarea organizarii de retele de cercetare care antreneaza in mod eficient grupurile relevante de stakeholderi (12-18 luni durata de derulare si pana la 300k€);
  • Proiecte de tip 2, care se bazează pe retelele existente si care sunt gata sa se angajeze in proiecte de anvergura (3 - 5 ani si de pana la 3M).

Tarile FACCE-JPI au alocat un buget de 5,25 milioane € pentru echipele de cercetare din tarile membre FACCE in vederea participarii la proiectele de tip 1 si 2.

Important ! Romania finanteaza doar proiecte de tip 1, cu o suma de maxim 300.000 €

Proiecte cu parteneri din diferitele tari membre FACCE trebuie sa fie in conformitate cu obiectivele si criteriile de eligibilitate nationale.

O propunere de succes va implica echipe de cercetare din cel putin trei dintre tarile participante, incluzand cel putin o tara membra a Forumului Belmont, care nu este un membra a FACCE-JPI.

Apelul este deschis in perioada 17 Iulie 2013 - 30 septembrie 2013.

Toate informatiile necesare cu privire la procedura de apel (topicurile, tarile participante, pasii, calendarul, criteriile de eligibilitate) sunt disponibile în anuntul apelului si in ghidul aplicantului.

Aplicatiile se vor depune prin intermediul site-ului dedicat apelului.

Persoanele de contact UEFISCDI:

Luciana BRATU, e-mail: luciana.bratu@uefiscdi.ro

Adrian Asanica, e-mail: adrian.asanica@uefiscdi.ro

Tel: +4021 30 71 935

 


(articol actualizat in: 17/7/2013)
Trimite pe email