Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Trimite pe email

Apel 2 - SUSFOOD 2014


Cel de-al doilea apel pentru proiecte de cercetare transnationale ERA-NET SUSFOOD a fost deschis in data de 1 Februarie 2014.

SUSFOOD ("SUStainable FOOD production and consumption") este un proiect ERA-NET sub umbrela Programului Cadru 7 al Comisiei Europene ce are ca obiectiv cresterea si intensificarea colaborarilor si coordonarii intre activitatile de cercetare nationale in domeniul productiei si consumului sustenabil de alimente.
SUSFOOD vizeaza intreg lantul alimentar cu precadere axat pe sustenabilitatea verigilor de dupa poarta fermei; acopera procesarea, ambalarea, transportul, distributia, serviciile, pastrarea si consumul.
Cooperarea transnationala SUSFOOD este reprezentata de o retea formata din 25 de parteneri provenind din 16 tari europene.
SUSFOOD promoveaza abordarile multi-disciplinare de la biologie pana la ingineria alimentara si stiintele sociale, adesandu-se urmatoarelor deziderate socio-economice si de mediu:
- sa dezvolte sustenabil sistemele alimentare de la productie pana la consumator, sa creasca productia alimentara sustenabila in acelasi timp cu reducerea pierderilor pe lantul de aprovizionare si limitand impactul asupra mediului;
- cresterea calitatii vietii prin imbunatatirea calitatii alimentelor intr-o maniera sustenabila si asigurarea flexibilitatii lantul de distributie alimentar;
- incurajarea unui comportament de consum sustenabil si alegere a hranei;
- imbunatatirea competitivitatii si a cresterii economice in industria alimentara europeana cu accent pe Intreprinderile Mici si Mijlocii.

SUSFOOD a lansat cel de-al doilea apel de proiecte pe baza contributiilor urmatoarelor tari participante: Belgia (Flanders), Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Polonia, Romania, Sovenia, Spania, Suedia, Turcia si UK.

Apelul este impartit in doua sectiuni:

1. Sectiunea "Research" - consortiul proiectului este alcatuit doar din organizatii de cercetare ("research organisations", "academic partners")
2. Sectiunea "Research and Innovation" - consortiul proiectului trebuie sa fie format obligatoriu din organizatii de cercetare si intreprinderi private ("research organisations and industry, enterprises")

Tematicile apelului sunt:
1. Inovatia in tehnologiile de procesare a produselor alimentare
2. Reproiectarea strategiilor cu privire la inputuri, deseuri si produse colaterale pentru cresterea eficientei resurselor si oferirea de valoare adaugata pentru fabricarea, prelucrarea produselor alimentare
3. Cercetari interdisciplinare cu privire la produse alimentare sustenabile si inovative incluzand intelegerea si optimizarea calitatii materiei prime, prelucrarea eficienta si utilizarea de noi materii prime pentru produse alimentare

Consortiul proiectului trebuie sa aplice pentru una din cele trei tematici care va fi finantat in acord cu bugetele puse la dispozitie de tarile participante la apel (vezi tabelul de mai sus).
Fiecare topic contine subtopice (vezi susfood_2ndcallannouncement.pdf) care trebuiesc luate in consideratie.

Bugetul alocat de Romania pentru aceasta competitie: 500.000 Euro.

Aplicatiile trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii de eligibilitate:
- proiectele se redacteaza in limba engleza;
- durata proiectului este de maxim 3 ani;
- proiectul este reprezentat de un consortiu format din minim trei tari participante la apel;
- cercetatorii din tarile care nu participa cu fonduri in apelul SUSFOOD sunt acceptati in proiect ca parteneri asociati cu conditia ca acestia sa faca dovada acoperirii costurilor din fonduri proprii;
- participarea intreprinderilor private este posibila doar in cadrul sectiunii "cercetare si inovare";
- eligibilitatea fiecarei organizatii se stabileste in acord cu conditiile nationale de eligibilitate (publicate in "National Regulations")

SUSFOOD Meta Knowledge Base (MKB) este o baza de date cu acces gratuit ce cuprinde agentii de finantare, organizatii de cercetare - universitati, institute, statiuni, companii private (SMEs) si proiecte de cercetare in domeniul productiei si consumului sustenabil de alimente.
Intrucat cartografierea cercetarilor europene in acest domeniu este unul din obiectivele SUSFOOD, inregistrarea in aceasta baza de date este o conditie obligatorie prealabila pentru acest apel !
Pe durata apelului, veti fi intrebati daca partenerii proiectului sunt inregistrati in MKB. Este de asemenea recomandat sa va postati proiectele de cercetare finalizate sau in derulare in sfera SUSFOOD, inclusiv un scurt rezumat si cateva cuvinte-cheie bine definite. Rezultatele acestei baze de date vor fi folosite de catre SUSFOOD la configurarea unei harti a proiectelor europene incadrate in tematica abordata cu scopul de a obtine o privire de ansamblu asupra suprapunerilor si lacunelor din cadrul cercetarii europene actuale in domeniu.
Baza de date MKB poate totodata sa va ajute in gasirea partenerilor pentru proiecte si pune la dispozitia Dvs un instrument de parteneriat privat util pentru a crea propuneri de proiecte.

Calendarul competitiei:

Etapa

Data

Deschiderea apelului

01/02/2014

Data de inchidere a platformei pentru depunerea pre-propunerilor de proiecte (etapa 1)

01/04/2014 – 3 p.m. CET

Evaluarea/Selectia pre-propunerilor (internal review)

28/04/2014

Intalnirea de selectie a pre-propunerilor de proiecte

07/05/2014

Transmiterea invitatiilor de depunere a proiectelor care au fost selectate pentru etapa a doua

02/06/2014

Data de inchidere a platformei pentru depunerea proiectelor (etapa a doua)

01/08/2014 – 3 p.m. CET

Evaluarea/Selectia proiectelor (peer review)

Aprox 25/09/2014

Intalnirea de selectie a proiectelor din etapa a doua

Aprox 09/10/2014

Etapa de negociere si startul proiectelor

Noiembrie 2014 - Aprilie 2015


Platforma online de depunere a proiectelor este disponibila la adresa de web https://www.susfood-era.net/submission-platform din data de 1 Februarie 2014.

Pentru mai multe informatii, va rugam consultati urmatoarele documente ale apelului:
Anuntul apelului Call Announcement
Ghidul aplicantilor Guidelines for Applicants
Criteriile nationale de eligibilitate National Regulations

Nu uitati !
- data limita de depunere a prepropunerilor de proiecte: 1 Aprilie 2014

Cautare parteneri - expresii de interes:

- National institute of Chemistry, Laboratory of Catalysis and Chemical Reaction Engineering, Slovenia

- Institute of Agricultural and Fisheries Research (ILVO), Belgium

- Estonian University of Life Science, Estonia

- University of the Basque Country (UPV/EHU), Spain


Persoane de contact:
Luciana BRATU
E-mail: luciana.bratu@uefiscdi.ro
Tel: +4021 30 71 935
Adrian Asanica
E-mail: adrian.asanica@uefiscdi.ro


(articol actualizat in: 1/4/2014)
Trimite pe email