Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Trimite pe email
Evenimente Internationale

A Treia Conferinta de Craciun in Romania


Dedicata Anului International al Luminii si celei de a 150-a Aniversari a Colegiului National „Mihai Viteazul”, Bucuresti, cea de-a Treia Conferinta de Craciun din Romania a avut loc in data de 23 noiembrie 2015,  la Ateneul Roman.


Modelul Conferintelor de Craciun ale Royal Institution de la Londra, au fost inaugurate de Michael Faraday in anul 1825, pentru educatia stiintifica a tinerilor, dar si a populatiei in general. Au avut loc de atunci in fiecare an, cu exceptia anilor celui de al Doilea Razboi Mondial. Incepand cu anul 1966, Conferintele de Craciun au fost televizate de BBC. In spiritul conferintelor organizate de Royal Institution, Romania devine astfel prima tara din afara Marii Britanii care organizeaza asemenea manifestari publice.

Gérard Mourou, invitatul Conferintei de Craciun de anul acesta, a purtat auditoriul intr-o Calatorie prin Necunoscut - De la Stiinta Luminii Extreme la Arta. Mourou este profesor la celebra  École Polytechinque, Paris si unul dintre cei mai importanti fizicieni contemporani. El este de asemenea Profesor Emerit al Universitatii Michigan, Statele Unite si Profesor al Universitatii Nijni Novgorod din Rusia.

Cea mai mare realizare a Profesorului Mourou este fara indoiala descoperirea in 1985 a metodei care a permis construirea laserilor de mare putere - de mii (si astazi chiar de milioane) de ori mai puternici decat cei cu care se putea lucra in anii 1965-1985. Pe durata inimaginabil de mica a unui puls al unui asemenea laser (milionimi de miliardimi de secunda), acest puls elibereaza energia totala a tuturor centralelor din lume, indiferent de combustibilul pe care acestea il folosesc.

Evenimentul a fost organizat sub Inaltul Patronaj al A.S. Regale Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hululei', Filarmonica "George Enescu", Institutul de Fizica Atomica, Clubul Rotary Bucuresti-Curtea Veche si UEFISCDI.

 

Conferinta in imagini:



(articol actualizat in: 24/11/2015)
Trimite pe email