Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro
Apel INCOMERA 2016
A fost deschis apelul transnational pentru propuneri de proiecte in parteneriat international, in cadrul proiectului INCOMERA „Innovation and Commercialisation in the NMP thematic area” (Nanosciences, Nanotechnologies, Materials and New Production Technologies).
Obiectivul INCOMERA este de a reduce decalajul dintre dovada conceptului validat într-un laborator și industrializarea și comercializarea acestuia. Proiectele finanțate prin INCOMERA ar trebui să utilizeze rezultatele la nivel de laborator si sa le aduca la nivelul de linie pilot si/sau demonstrator functional validat de către utilizatorii finali.
Se vor finanta proiecte care isi propun cel putin una din urmatoarele linii de actiune:
• Produse inovatoare: Dezvoltarea unui produs inovator, cu posibili utilizatori finali, ce poate fi scos pe piata, implicand:
- trecerea de la o dezvoltare și testare într-un mediu de laborator, la o dezvoltare și testare în conditii reale;
- cercetari orientate spre utilizatorul final si dezvoltare cu testele pe/cu esantioane reprezentative ale utilizatorilor finali (de exemplu, teste clinice);
- dezvoltarea unui nou proces de productie de fabricatie si testarea lui în conditii controlate.
Produsul dezvoltat ar trebui să fie o schimbare pentru produsele existente in ceea ce priveste functionalitatea si specificatiile.
• Procese inovatoare: Dezvoltarea unui proces inovator la scară pilot, implicand:
- dezvoltarea și testarea într-un mediu controlat apropiat de condițiile industriale;
- testarea prin producerea unui produs care se potriveste cu asteptarile utilizatorilor finali; in acest caz, produsul poate fi unul existent, dar procesul de productie ar trebui sa ofere performante imbunatatite substantial (personalizare, precizie, viteza, eficienta ecologica si/sau cost) asupra proceselor existente.
• Inovații: Dezvoltarea inovatiilor, implicand intelegerea tuturor parametrilor si modelarea, precum si elaborarea normelor de proiectare si de monitorizare. In acest caz, proiectul ar trebui sa se transfere de la un produs de nisa catre o piata mai larga, prin urmare creste impactul sau social si dimensiunea industriala.
Apelul este finantat din fondurile nationale ale tarilor participante care sprijina participarea in proiecte comune de cercetare. Institutiile care aplica pentru finantare trebuie sa fie eligibile conform regulilor nationale de finantare ale tarilor din care fac parte. Pot participa parteneri de tipul: companii (IMM-uri, intreprinderi mari), organizatii de cercetare (institute de cercetare, universitati, etc.).
Consortiul trebuie sa cuprinda cel putin doi parteneri independenti din doua regiuni diferite participante la apel, din tari diferite. Este recomandat ca cel putin 40% din bugetul total sa fie alocat IMM-urilor. Se va avea in vedere ca o agentie finantatoare sa nu finanteze cu mai mult de 70% din bugetul proiectului. Partenerii din tari sau regiuni care nu sunt membri INCOMERA pot participa cu finantare proprie.
Durata unui proiect va fi de max 24 luni.
Fondurile alocate de la bugetul de stat pentru partea română dintr-un proiect sunt:
- max. 250.000 EUR, în situaţia în care România este coordonatorul proiectului transnațional;
- max. 200.000 EUR, în situaţia în care România este partener în proiectul transnational.
Termenul limita pentru trimiterea propunerilor este: 13 mai 2016, ora 17:00 (Brussels time/CET).
Toate informatii sunt disponibilie la: http://incomera.eu/calls/projects (pachet de informatii, ghid aplicant, ghid privind procesul de evaluare, platforma de aplicare, cautare parteneri, calendar)
Persoana de contact UEFISCDI:
Monica CRUCERU
e-mail: monica.cruceru@uefiscdi.ro
tel: +4 021 3080561
(articol actualizat in: 7/4/2016)