Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro

Trimite pe email

Apel Comun COFASP - MarineBiotechnology


In data de 21 Martie 2016 s-a lansat apelul comun de proiecte transnationale in cadrul celor doua ERA-NET-uri: “Cooperarea in pescuit, acvacultuta si procesarea fructelor de mare” (COFASP)  si MarineBiotechnology (MBT).

 Apelul  este deschis pana pe data de 20 iunie 2016 . Termenul de finalizare a inregistrarii s-a extins pana la data de  6 Mai  2016, ora  13.00 CEST.

Scopul apelului este acela de a facilita noi abordari biotehnologice, precum si dezvoltarea unui set de instrumente care au potentialul de a raspunde provocarilor si de a sprijini  inovarea in cadrul ariilor tematice acoperite de COFASP. Aceste proiecte  sunt solicitate pentru a demonstra o componenta semnificativa  de biotehnologie in cercetarea planificata , utilizand elemente ale biotehnologiei marine, care contribuie la dezvoltarea de noi instrumente si/sau metode relevante pentru biotehnologia marina, in ariile tematice descrise mai jos.

Sector :  Pescuit

1.Evaluarea stocurilor si modelarea dinamica folosind metodologii  si instrumente  de tip genomic ;

Provocari: Un criteriu de referinta pentru utilizarea sigura si durabila a resurselor acvatice vii, este realizarea unei metodologii solide pentru identificarea stocurilor de peste. O astfel de metodologie sustine observatiile  ecologice, de monitorizare si de predictie, elemente esentiale pentru pescuit si pentru elaborarea politicilor si luarea deciziilor la nivelul industriei. Dezvoltarea unui set de instrumente avansate in domeniul biotehnologiei, poate juca un rol important pentru o abordare eco-sistemica, urmarind recoltarea rationala a stocurilor de peste si, ar fi de preferat, un instrument de autentificare de-a lungul lanului valoric de fructe de mare.

Scop: Dezvoltarea unor instrumente eficiente si de inalta rezolutie pentru identificarea genetica a structurii ( sub) stocului si identificarea originii asociate geografic a speciilor de pesti importante, din punct de vedere comercial. Instrumentele dezvoltate ar trebui sa utilizeze metodologia de varf, bazata pe genomica,  impreuna cu alte abordari si sa ofere oportunitatea evaluarii in timp real. Proiectele ar trebui sa se  adreseze unuia sau mai  multor subiecte din cele prezentate mai jos :

- Instrumente operationale   pentru gestionarea pescuitului, controlului, punerii  in aplicare  si incorporarea informatiilor  in evaluarea stocurilor regionale; modelarea structurii stocurile explicit –spatiale;  utilizarea habitatelor si a modelelor  functionale;
- Instrumente care sa  ofere suficienta forta statistica pentru a face deductii in ceea ce priveste pescuitul Ilegal, Neraportat si Nereglementat  si/sau integritatea produselor alimentare marine  (autentificare specii).
Impact: Utilizarea mai eficienta si de incredere a resurselor de peste, la nivel decizional si industrial, precum instrumente solide pentru a demonstra probitatea industriei alimentare prelucratoare,  din domeniul marin.

Sector :  Acvacultura

2.Abordare bazata pe genom pentru ameliorarea genetica a speciilor de acvacultura;

Provocari : Exista o cerinta foarte mare de a creste competitivitatea si sustenabilitatea la nivel global a acvaculturii. Un factor cheie in acest sens il constitue imbunatatirea genetica a organismelor de crescatorie  si, in mod particular, printr-o reproducere selectiva avansata, reducerea  costurilor de productie si minimalizarea  vulnerabilitatii si a riscurilor de productie. O cale de a atinge acest obiectiv este dezvoltarea pe mai departe a instrumentelor si metodelor biotehnologice/genomice  eficiente, cu scopul  utilizarii acestora in programele de ameliorare  genetica.  Astfel de instrumente si metode pot ajuta  selectia pe baza unor caracteristici,  cum ar fi : rata de crestere, hrana pentru animale robustetea eficienta si rezistenta la factorii de stres, de mediu si de agenti patogeni. Un alt factor important este posibilitatea de a utiliza peste steril. Pestele steril de crescatorie poate reduce atat impactul genetic asupra pestilor salbatici cat si evitarea  maturizarii sexuale precoce, care este adesea corelata  cu aspecte negative, cum ar fi cresterea redusă si  calitatea produsului.
Scop:
1. Dezvoltarea instrumentelor si a metodelor biotehnologice de a intelege si de a imbunatati trasaturile importante pentru ameliorarea genetica, in primul rand prin reproducerea selectiva. Aceste trasaturi se pot referi, dar nu se limiteaza, la sanatatea si utilizarea  furajelor.
• sanatate :  imbunatatirea robustetei si rezistentei crescute la boli.
•  hranire : conversia eficienta a hranei si procesarea ingredientelor pentru hrana animalelor, inclusiv prelucrarea furajelor  bazate pe materii prime noi.
2. Dezvoltarea si aplicarea instrumentelor biotehnologice pentru a realiza metode eficiente in productia de peste steril.

Impact: Aplicarea mai multor instrumente si metode avansate pentru ameliorarea genetica, in mod particular,  reproducerea selectiva avansata , care va spori succesul economic al acvaculturii europene.

Sector : Prelucrare fructe de mare

3. Explorarea oportunitatilor  de  utilizare a unor instrumente biotehnologice, inclusiv enzime specifice pentru a dezvolta metode mai eficiente de prelucrarea fructelor de mare si a produselor de inalta valoare ;

Provocari :  Prelucrarea industriala a biomasei marine are un potential foarte mare (dar  insuficient utilizat), de crestere a valorii economice prin dezvoltarea unor metode de prelucrare mai eficiente si o mai buna utilizare a diferitelor fractiuni valoroase (proteine, lipide, glucide, minerale, pigmenti, polizaharide, etc. ). Prin dezvoltarile noi si aplicarea metodelor si a cunostintelor, acest potential poate fi utilizat mult mai mult.
Scop: Utilizarea materialelor  de-a lungul lantului valoric, procesarea fructelor de mare si a produselor rezultate din activitati marine, cum ar fi  acvacultura, recoltarea si pescuitul , ar trebui sa fie urmarite  cu prioritate. Se pot dezvolta metode de procesare mai eficiente prin aplicarea unor enzime pentru mai multe solutii de procesare, rentabile si ecologice, prin realizarea de conditii de procesare imbunatatite si mai prietenoase cu mediul, pentru a oferi produse de calitate superioara sau pentru a crea noi procese inovative pentru valorificarea fructelor de mare. Un alt obiectiv este acela de a utiliza cat mai mult posibil biomasa la  procesarea fructelor  de mare astfel incat sa se poata obtine produse cu valoare ridicata  din fractii, considerate ca produse secundare.

Impact: Cresterea inovarii in  productia marina prin biotehnologie.

Organizatii participante in apel si sumele alocate (k€):

 

 

Topics

Country

Organization

Topic 1 Fisheries

Topic 2

Aquaculture

Topic 3

Seafood processing

France

ANR

1000 k€

Germany

BMEL

500 k €


Greece

GSRT

500 k€

Iceland

RANNIS

500 k€

Norway

RCN

 

 2.200k€

Romania

UEFISCDI

500 k€

Turkey

GDAR

300 k€

Estonia

MEM

 

 

 100 k€

Canada

Genome BC

 

200  k €

 

TOTAL 

                                                                                                       5800 k€

 

 

 

 

Calendarul apelului:

                       Etapa

Data

  Pasul I

  (pre-inregistrare )

  Deschiderea oficiala a apelului

21.03.2016

Data limita pentru pre-inregistrare

22.04.2016, 13:00 CET

  Pasul II
 (propunerea completa de proiect)

Data limita pentru inscrierea propunerilor complete de proiecte

20.06.2016, 13:00 CET

Evaluarea si decizia de finantare

Evaluare propuneri

15.09.2016

Comunicarea rezultatelor evaluarii si recomandarea de finantare catre coordonatorii proiectelor

17.10.2016

Data estimativa de start a proiectelor (in functie de organizatiile nationale de finantare si regulile de negociere si contractare)

1.02.2016

    Cine poate aplica?

Consortiile de proiect sunt considerate eligibile daca sunt alcatuite din cel putin trei tari partenere in cadrul proiectului COFASP, tari care finanteaza apelul. Institutiile de cercetare, publice sau private si companiile private care aplica pentru finantare,  trebuie sa fie eligibile conform regulilor nationale de finantare ale tarilor din care fac parte. Aplicantii trebuie sa consulte regulile nationale si sa contacteze persoanele responsabile de apel, la nivel national (a se urmari  Ghidul pentru Aplicanti).

Fondurile orientative prevazute de fiecare tara sunt prezentate in Anexa A a acestui document. Intentia proiectului COFASP este de a finanta mai mult de un proiect pe fiecare sub-tema. Acest lucru trebuie avut in vedere cand se aplica in cadrul acestui apel.

Solicitantii din tarile care nu sunt partenere  COFASP ERA-Net, MarineBiotechnoloy sau din tarile care nu finanteaza o arie tematica specifica apelului, sunt invitati sa participe. Cu toate acestea, costurile lor trebuie sa fie acoperite din surse proprii sau  din alte surse; ei nu pot fi coodonatori de proiect, iar contributia lor nu trebuie sa fie determinanta pentru implementarea proiectului. Ei nu sunt luati in considerare la numarul  minim de parteneri eligibili si tari in cadrul criteriilor de eligibilitate COFASP-MarineBiotechnology. Trebuie, de asemenea, avut in vedere ca unii finantatori acorda finantare numai anumitor sectoare. 
 

Pre-inregistrarea si depunerea propunerilor

Ghidul pentru aplicanti precum si regulamentul national pentru fiecare partener finantator, sunt  disponibile pe site-ul proiectului COFASP (www.cofasp.eu).  Aplicatiile trebuie sa fie completate si depuse prin intermediul portalului www.cofasp.eu

Pre-inregistrarea este obligatorie. Termenul de finalizare a inregistrarii s-a extins pana la data de  6 Mai  2016, ora  13.00 CEST.
Intreaga propunere trebuie depusa  pana pe data de 20 Iunie 2016 pana la 13.00 CET.
Bugetul Romaniei pentru acest apel  este de 500.000 euro.

 Linkuri utile:

Website: http://www.cofasp.eu

 

Anuntul apelului poate fi descarcat de [aici]

Ghidul apelului poate fi accesat de [aici]
 

 Persoane  de contact:

Domnica COTET

e-mail: domnica.cotet@uefiscdi.ro

tel: +4 021 302 38 80

 

 

 


(articol actualizat in: 22/4/2016)
Trimite pe email