Aceasta este versiunea veche a site-ului UEFISCDI. Pentru informatii actuale accesati http://uefiscdi.gov.ro
SUSFOOD 2
SUSFOOD 2
ERA-net Cofund on Sustainable Food Production and Consumption
Acromin: SUSFOOD 2
Finantator: Comisia Europeana H2020, ERA-NET COFUND
Coordonator: PTJ Julich - Germania
Perioada de implementare: 2017-20 21 (60 luni)
Scop:
Scopul strategic al SUSFOOD2 completeaza politicile produselor alimentare si ale bioeconomiei UE prin consolidarea cooperarii in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii intre membrii UE si statele asociate pentru a maximiza contributia cercetarii la dezvoltarea durabila a sistemelor alimentare de la productie la consum.
Cresterea cerintei globale de hrana este previzionata la 60 % pana in 2050. In acelasi timp, lantul de aprovizionare cu produse alimentare este incorsetat de mai multi factori limitativi cum ar fi deficitul de apa, degradarea solului, pierderea biodiversitatii si efectul schimbarilor climatice. Mai mult de o treime din alimentele prioduse in prezent in lume sunt pierdute sau ajung deseuri. Sistemul nostru de alimentatie a suferit transformari majore in ultimul secol, cu schimbari in preferintele alimentare ce au avut un impact iminent asupra sanatatii consumatorului si asupra disponibilitatii produselor alimentare (de exemplu: cresterea bolilor netransmisibile si obezitatea).
Pentru a veni in intampinarea acestor provocari se impune sa consolidam sistemul alimentar sustenabil ce ofera oportunitati pentru toate partile interesate sa dezvolte un sector sigur, rezilient si competitiv.
Domeniul de aplicare al SUSFOOD 2 acopera intregul lantul de aprovizionare cu alimente, cu accent principal asupra durabilitatii lantului alimentar dincolo de poarta fermei. Nivelul fermei este luat in considerare daca acesta are un impact direct asupra durabilitatii celorlalte etape din lantul alimentar.
SUSFOOD2 promoveaza o abordare inter-sectoriala si multi-disciplinara de la biologie la inginerie alimentara si stiintele sociale. Se adreseaza urmatoarelor obiective socio-economice si de mediu:
- dezvoltarea sustenabila a sistemelor alimentare de la productie la consum, pentru a creste productia durabila de alimente odata cu reducerea cantitatii de deseuri pe lantul de aprovizionare alimentar si de limitare a impactului asupra mediului;
- imbunatatirea calitatii vietii prin cresterea calitatii produselor alimentare intr-o maniera sustenabila si asigurarea rezilientei intregului lant de aprovizionare cu alimente;
- incurajarea comportamentului si alegerilor alimentare ale consumatorilor in stil sustenabil;
- imbunatatirea competitivitatii si cresterii economice in industria alimentara europeana, acordand o atentie deosebita IMM-urilor.
SUSFOOD defineste sustenabilitatea ca: “un sistem alimentar care sustine securitatea alimentara, asigura utilizarea optima a resurselor naturale si umane in respectul biodiversitatii si ecosistemelor pentru generatiile prezente si viitoare si care este cultural acceptabil si accesibil, rational ecologica, corecta si viabila din punct de vedere economic si furnizeaza consumatorului alimente adecvate nutritional, sigure, sanatoase si la preturi accesibile".
Consortiul:
- BELGIUM (ILVO, VLAIO)
- ESTONIA (MEM)
- FINLAND (LUKE , MMM)
- FRANCE (ACTIA, ANR)
- GERMANY (BMBF, BLE, BMEL, PTJ - Coordinator)
- IRELAND (DAFM)
- ITALY (MIPAAF, MIUR)
- LITHUANIA (MoA)
- NORWAY (RCN)
- ROMANIA (UEFISCDI)
- SPAIN (INIA, CDTI, ADE, MINECO)
- SWEDEN (FORMAS)
- THE NETHERLANDS (EZ, NWO)
- THE UNITED KINGDOM (DEFRA)
- TURKEY (GDAR)
- Associated partners: Flanders‘ Food (BE), MBIE (NZ), Carasso Foundation (FR)
Date despre apelul SUSFOOD 2, 2017 pot fi accesate de aici
si la adresa http://susfood-db-era.net/drupal/content/call-documents
Link-uri utile:
Web: http://susfood-db-era.net/drupal/
Partnering tool: http://susfood-db-era.net/drupal/content/partnering.
Call submission tool: http://susfood-db-era.net/drupal/content/call-submission-tool-pre-proposal
Persoane de contact:
Adrian Asanica, e-mail: adrian.asanica@uefiscdi.ro; Tel: +4 0744 450 011
Luciana BRATU, e-mail: luciana.bratu@uefiscdi.ro
(articol actualizat in: 28/12/2016)